Τα περισσότερα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των χωρών κρατών της ΕΕ που έχουν υποβληθεί έως τώρα στην Κομισιόν δεν μπορούν να εγκριθούν και αυτό γεννά τον κίνδυνο καθυστερήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Μεταξύ αυτών που εκτιμάται ότι δεν καλύπτουν τις προσδοκίες είναι και το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας σε αντίθεση με εκείνα χωρών όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας που έχουν υποβάλλει ισχυρά και πλήρη σχέδια, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους της Κομισιόν που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ορισμένες χώρες, επιπλέον, δεν έχουν υποβάλει ακόμα προτάσεις, ενώ άλλες είναι πολύ πίσω.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για να μειώσει ορισμένα από τα εμπόδια που προκύπτουν από το σχέδιό της, δήλωσε αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι βρίσκεται σε «εντατικό διάλογο» με τα κράτη-μέλη με σκοπό την πραγματοποίηση εκταμιεύσεων από τα μέσα του 2021, αλλά ότι «είναι επίσης απαραίτητο» τα σχέδια αυτά να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της ισπανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα του Bloomberg.

Η μικρή πρόοδος που καταγράφεται στο Ταμείο των 750 δισ. ευρώ απειλεί την ανάκαμψη του μπλοκ καθώς προκειμένου να διανεμηθούν τα χρήματα το καλοκαίρι, όπως είχε προγραμματιστεί, οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν τον Απρίλιο και ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν την προθεσμία.

Τα παραπάνω σύμφωνα με το Bloomberg υπογραμμίζουν την υστέρηση του Ευρωπαϊκού μπλοκ ως προς άλλες προηγμένες οικονομίες. Η Ευρώπη ήδη προσπαθεί να εντείνει τους εμβολιασμούς ενώ τα εκτεταμένα lockdowns περιορίζουν την παραγωγική της λειτουργία που πλέον ανέρχεται στο περίπου 95% της προ-κορωνοϊού περιόδου.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ενέκριναν ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων στα οποία περιλαμβάνεται και η αποστολή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών εντός των επόμενων ημερών. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ένα χρόνο μετά, το 2022.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg η Επιτροπή επιμένει σε ισχυρά εθνικά σχέδια δαπανών λόγω των εξαιρετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το μπλοκ. Η επιμονή της να συνδέσει τις εκταμιεύσεις από το γράμμα των όρων που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι, έχει ενοχλήσει ορισμένες κυβερνήσεις που θέλουν να λάβουν τα μετρητά το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν οι ίδιοι.

Οι εκταμιεύσεις συνδέονται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα φιλικά προς το κλίμα και σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι τρέχουσες συνομιλίες επικεντρώνονται στις «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, ενώ η Επιτροπή απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Netflix: Αλλάζει τους κανόνες – Βάζει φρένο σε όσους δεν πληρώνουν συνδρομή

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πιο μεγάλη παρενέργεια