Στο «κλειστό κλαμπ» των εταιρειών με αξία που ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια μπαίνει η Tesla, επιτυχία – ορόσημο για την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ.

Η κατασκευάστρια του Model 3 sedan, που είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, γίνεται η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο που φτάνει σε αυτό το σημείο τόσο γρήγορα, μόλις έντεκα χρόνια μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, τον Ιούνιο 2010.

Η Facebook Inc. το κατάφερε ταχύτερα, αν και πλέον βρίσκεται κάτω από το 1 τρισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της έχει πέσει τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι άλλες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες του «κλαμπ του 1 τρισ. δολαρίων» είναι οι Apple, Microsoft, Alphabet και Amazon.

Τη Δευτέρα η μετοχή της Tesla σκαρφάλωσε 7,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή κίνησή της από τις 13 Απριλίου.

Νωρίτερα η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από τα 994 δολάρια, έχοντας καταγράψει νέο ρεκόρ, ενώ ξεπέρασε και τα τα 995,72 δολάρια, τα οποία έπρεπε να φτάσει για να αγγίξει σε αξία το 1 τρισ. δολάρια.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η μετοχή της Tesla ανεβαίνει συνεχώς, ξεπερνώντας το 70% από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, το ράλι έλαβε κι άλλη ώθηση αυτόν τον μήνα, εν μέσω δημοσιευμάτων για ισχυρά κέρδη τριμήνου και παραδόσεις, για μία μεγάλη παραγγελία από τη Hertz Global Holdings, αλλά και από την είδηση ότι το Model 3 της εταιρείας είναι το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

«Η Tesla είναι ο ηγέτης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις μπαταρίες και την αυτονομία», ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Jonas. «Επίσης, έχει μια σειρά από τεχνολογίες και χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να είναι κορυφαία στα αυτοκίνητα και την ενέργεια σε βάθος χρόνου».

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση σε όλα τα μέσα μεταφοράς, και κυρίως στα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα βαν, έχει γίνει πολύ πιο έντονη αυτόν τον χρόνο, με τις κυβερνήσεις να υπόσχονται ότι θα βρουν λύσεις για την κλιματική κρίση.

«Η προοπτική για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είναι πολύ πιο μεγάλη, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη, περισσότερες βελτιώσεις στην πυκνότητα και το κόστος των μπαταριών, καλύτερες υποδομές για τη φόρτιση και μεγαλύτερη δέσμευση από τους κατασκευαστές, ανέφερε σε έκθεση τον Σεπτέμβριο το Bloomberg New Energy Finance.

Εκτίμησε δε ότι οι πωλήσεις στα επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα λίγα χρόνια, φτάνοντας τα 14 εκατ. το 2025, σε σχέση με τα 3,1 εκατ. το 2020.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος, τουρισμός και ΕΝΦΙΑ «στήριξαν» τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο

Σύμφωνο Σταθερότητας: Τι προτείνει ο ESM για την αναμόρφωσή του

Επιχειρήσεις: Δάνεια έως €250.000 από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19