search icon

Bloomberg

Θετικά νέα για εμβόλιο εκτοξεύουν τη μετοχή της Moderna

Τα θετικά νέα από τις δοκιμές της εταιρείας σπρώχνουν τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αγορές σε υψηλά κέρδη - Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο πάνω από 25%

Ένα πειραματικό εμβόλιο από τη Moderna Inc. παρουσιάζει υποσχόμενα αποτελέσματα καθώς φαίνεται ότι δημιουργεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του νέου κορωνοϊού. Τα στοιχεία προέρχονται από μια μικρή πρώτη δοκιμή με εμβολιασμό σε ανθρώπους.

Η μελέτη σχεδιάστηκε κυρίως για να εξετάσει την ασφάλεια του εμβολίου και δεν έδειξε σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια στη δοκιμή φάσης 1, ανέφερε η εταιρεία.

Ένα εμβόλιο θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και το άνοιγμα με ασφάλεια των οικονομιών, των σχολείων και των μαζικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 4,7 εκατ. ανθρώπους.

Οι μετοχές της Moderna αυξήθηκαν κατά 26% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ενώ σε ευρύτερο επίπεδο οι αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αργότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η δοκιμή παρήγαγε αντισώματα και στους 45 συμμετέχοντες,όπως  ανακοίνωσε η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, κάθε συμμετέχων έλαβε δόση 25, 100 ή 250 μικρογραμμαρίων, με 15 άτομα στην κάθε κατηγορία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμβολιάστηκαν δύο φορές μέσω ένεσης στο μπράτσο, με την δεύτερη δόση να απέχει περίπου 28 ημέρες από την πρώτη. Τα αποτελέσματα της δεύτερης δόσης, δεν έχουν γίνει γνωστά για την κατηγορία των 250 μικρογραμμαρίων, επισήμανε η εταιρεία.

Δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, τα επίπεδα των αντισωμάτων που αναστέλλουν τον ιό στην ομάδα των 25 μικρογραμμαρίων είχαν ανέλθει σε επίπεδα ανάρρωσης από μία ασθένεια.  Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα βρέθηκε η ομάδα των 100 ml.

Tο εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της covid-19 σε τουλάχιστον 8 συμμετέχοντες, ανέφερε η εταιρεία.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι δημιουργούμε ένα αντίσωμα που μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή του ιού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel. Τα αποτελέσματα «δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα», είπε.

Exit mobile version