Πόσο χαμηλά είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης επενδυτών στην Αθήνα; Τόσο ώστε μία μεσαίου μεγέθους μονάδα της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας να αξίζει πολύ περισσότερο από την ιδιοκτήτριά της.

Η σημερινή πτώση της τάξεως του 30% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ρίχνει την αξία κεφαλαιοποίησής της στα 2,97 δισ. ευρώ. Η Finansbank AG, η οποία ανήκει στην Εθνική και η οποία είναι μόνο έβδομη σε μέγεθος στην χρηματαγορά της Κωνσταντινούπολης, έχει κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ.

Η αντίθεση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς πως η Τουρκία είναι βυθισμένη σε πολιτική αντιπαράθεση και σκάνδαλα. Η γείτονα χώρα είναι χωρίς κυβέρνηση εδώ και 56 ημέρες μετά από τις εκλογές που δεν ανέδειξαν νικητή, ενώ η ενδιάμεση κυβέρνηση έχει βυθιστεί με τις προσπάθειες σε διπλό μέτωπο, ενάντια του ΙΚ και των Κούρδων.

Ο Stuart Hackett, ο οποίος εργάζεται στην χρηματιστηριακή Oyak της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει πως “Το γεγονός πως η αξία κεφαλαιοποίησης της Εθνικής βρίσκεται χαμηλότερα από την Finansbank δείχνει το χάος και τη σύγχυση που διέπει την ελληνική αγορά”.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο επιδεικνύει την κατάσταση είναι πως η τουρκική λίρα έχει επιδείξει πτώση 7% σε σχέση με το ευρώ μόνο φέτος.

Η Εθνική επέδειξε κέρδη 66 εκατομμυρίων ευρώ το 2014, ενώ η δική της Finansbank είχε κέρδη 318 εκατομμυρίων.

Η Εθνική είχε συμφωνήσει την μείωση του μεριδίου της στην Finansbank στο 60%, σύμφωνα με παλαιότερο μνημόνιο, μέχρι το τέλος του 2015.

Η Fitch Ratings, αναφορικά, υποβάθμισε την Εθνική σε καθεστώς “ελεγχόμενης χρεοκοπίας” μόλις τον Ιούλιο, ενώ η Finansbank βρίσκεται στο ΒΒΒ- με σταθερό μέλλον.