Την Πέμπτη, οι συναλλαγές που διαχειριζόταν η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου διέσχισαν το Μανχάταν μέσω USB stick. Η μονάδα της Industrial & Commercial Bank of China Ltd. στις ΗΠΑ χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εκκαθαρίσει τμήματα των συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αφού οι οντότητες που ήταν υπεύθυνες για τον διακανονισμό των συναλλαγών αποσυνδέθηκαν γρήγορα από τα πληγέντα συστήματα. Αυτό ανάγκασε την ICBC να στείλει τα απαιτούμενα στοιχεία διακανονισμού μέσω USB.  Η λύση ακολούθησε την επίθεση από τον ύποπτο δράστη την Lockbit, μια παραγωγική εγκληματική συμμορία με δεσμούς με τη Ρωσία που έχει επίσης συνδεθεί με χτυπήματα στην Boeing Co., την ION Trading UK και τη Royal Mail του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πλήγμα προκάλεσε ευρεία αναστάτωση, καθώς οι διαπραγματευτές, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να επαναδρομολογήσουν τις συναλλαγές τους, με πολλούς να είναι αβέβαιοι πότε θα αποκατασταθεί η πρόσβαση.

Η αμερικανική μονάδα της Industrial & Commercial Bank of China Ltd. είχε πληγεί από κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκκαθαρίσει μεγάλο μέρος των συναλλαγών του αμερικανικού Δημοσίου, αφού οι οντότητες που ήταν υπεύθυνες για τον διακανονισμό των συναλλαγών αποσυνδέθηκαν γρήγορα από τα πληγέντα συστήματα. Το περιστατικό αναδεικνύει έναν κίνδυνο που οι ηγέτες των τραπεζών παραδέχονται ότι τους κρατάει ξύπνιους τη νύχτα – την προοπτική μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσε κάποια μέρα να παραλύσει ένα βασικό κομμάτι της δικτύωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πυροδοτώντας έναν καταιγισμό δυσλειτουργιών. Ακόμα και τα σύντομα επεισόδια ωθούν τους τραπεζικούς ηγέτες και τους κυβερνητικούς επόπτες τους να ζητήσουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση. “Αυτό είναι ένα πραγματικό σοκ για τις μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Marcus Murray, ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Truesec.

Καθώς έρχονταν στο φως λεπτομέρειες της επίθεσης, υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Πεκίνο πραγματοποίησαν επείγουσες συναντήσεις με τη μονάδα της τράπεζας στις ΗΠΑ και ενημέρωσαν τις ρυθμιστικές αρχές καθώς συζητούσαν τα επόμενα βήματα και εκτιμούσαν τον αντίκτυπο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η ICBC εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας υπό το φως των κινδύνων πιθανής επίθεσης σε άλλες μονάδες, ανέφεραν οι πηγές. Η ICBC, ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, δήλωσε ότι βελτιώνει την κυβερνοασφάλειά της τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας τις αυξημένες προκλήσεις από πιθανές επιθέσεις εν μέσω της επέκτασης των διαδικτυακών συναλλαγών, της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και της ανοιχτής τραπεζικής.

«Η τράπεζα ανταποκρίθηκε ενεργά στις νέες προκλήσεις της χρηματοοικονομικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τήρησε το τελικό αποτέλεσμα για την ασφάλεια της παραγωγής και εμβάθυνε τον έξυπνο μετασχηματισμό της λειτουργίας και της συντήρησης», ανέφερε η ICBC στην ενδιάμεση έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: «Πρόστιμο» στα μετρητά και πόλεμος μεταξύ καρτών, IRIS, εμβασμάτων

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

Technohull: Τα «Made in Greece» ταχύπλοα που κατακτούν τις θάλασσες του πλανήτη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ