Οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να καταβάλουν εισφορές σε ένα νέο σύστημα συνταξιοδότησης από το 2025 σύμφωνα με το σχέδιο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πολύπλοκου και γενναιόδωρου συστήματος.

Μετά από ημέρες απεργιών που διατάραξαν την καθημερινότητα της χώρας, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ υποσχέθηκε ελάχιστη πλήρη σύνταξη 1.000 ευρώ (1.100 δολάρια) το μήνα και ανακοίνωσε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 στα 64 χρόνια από τα 62 που είναι σήμερα – αρκετά αργότερα από ότι είχαν προβλέψει κάποιοι σχολιαστές. Όπως είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός οι νομοθέτες θα συντάξουν τον Φεβρουάριο τον νόμο που αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

“Άκουσα τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες και τις καταλαβαίνω “, δήλωσε ο Φιλιπ κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου σε εκδήλωση στο Παρίσι. “Μπορεί να διαφωνούμε σε ορισμένα σημεία, αλλά η στόχευσή μας είναι ένα καθολικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα”.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους . Το μετριοπαθές εργατικό συνδικάτο CFDT δήλωσε ότι η κυβέρνηση περάσε “την κόκκινη γραμμή” επιλέγοντας ένα σύστημα χωρίς διαφοροποιήσεις (one size) και αυξάνονατς στα 64 την νέα ηλικία συνταξιοδότησης “για δημοσιονομικούς λόγους”.

Η κυβέρνηση έχει κάνει συναινετικά βήματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή λειτουργίας των μεταφορών, των σχολείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, ωστόσο η προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αποτέλεσε κεντρική εκλογική υπόσχεση του Μακρόν συνιστά μια σημαντική πολιτική δοκιμασία για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι συντάξεις δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι όλοι οι συνεισφέροντες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, ενώ θα τερματίσει τα ειδικά μισθολόγια που επιτρέπουν σε ορισμένους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 50 ετών. Μερικοί οικονομολόγοι και αρκετοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Προέδρου ότι το νέο σχέδιο επιφυλάσσει ίσα δικαιώματα για όλους, ενώ τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει νέες απεργίες για τις 12 και 17 Δεκεμβρίου.

Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο 

  • Ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για 42 διαφορετικά συστήματα
  • Οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται με βάση τους μισθούς και όχι στον πληθωρισμό
  • Το νέο καθεστώς θα ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από τις αρχές του 1975 και μετά
  • Αυτοί που έχουν γεννηθεί από το 2004 και μετά θα δίνουν εισφορές μόνο στο νέο σύστημα
  • Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει αμετάβλητη στα 62 έτη, αλλά η πλήρης σύνταξη θα παρέχεται από την ηλικία των 64 ετών
  • Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 έτη από το 2027
  • Η ελάχιστη σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως από το 2022 για όσους έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις
  • Η ελάχιστη σύνταξη υπολογίζεται και συνδέεται με το 85% του κατώτατου μισθού
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν εισόδημα πάνω από 120.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν επιπλέον εισφορές
  • Εκείνοι που άρχισαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 18 ετών και εκείνοι που εργάζονται σε «σκληρά» επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων ασκούν νυχτερινά επαγγέλματα και οι νοσοκομες, θα εξακολουθήσουν να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στα 62 έτη
  • Οι εργαζόμενοι στις φυλακές, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες θα διατηρήσουν τα ειδικά καθεστώτα τους.