Bloomberg

Το απλό μυστικό της εταιρείας που είδε άνοδο 2.500% στη μετοχή της

  • newsroom


Κάτι λιγότερο από μια δεκαετία πριν, ο Edgar Sia που άφησε το κολέγιο στη μέση και άρχισε να πουλά κοτόπουλα στη σχάρα σε μια γειτονιά στις Φιλιππίνες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας real estate με τα μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή σε ολόκληρη την Ασία.

Κάτι λιγότερο από μια δεκαετία πριν, ο Edgar Sia που άφησε το κολέγιο στη μέση και άρχισε να πουλά κοτόπουλα στη σχάρα σε μια γειτονιά στις Φιλιππίνες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας real estate με τα μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή σε ολόκληρη την Ασία.

Η εταιρεία του είναι η DoubleDragon Properties. Εισήχθη στο χρηματιστήριο των Φιλιππίνων το 2014 και από τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, η μετοχή της έχει σπάσει τα κοντέρ, κάνοντας άλμα 2.500%! Κατάφερε έτσι να ξεπεράσει 460 άλλους Ασιάτες εργολάβους, με αξία τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων.

Η άνοδος αυτή αύξησε την αγοραία αξία της DoubleDragon στα 2,3 δισ. δολάρια και πλέον συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές.

double

Ο Sia σπούδαζε αρχιτεκτονική, αλλά στα 19 του τα παράτησε με όνειρο να ξεκινήσει μια επιχείρηση μαζί με συμμαθητές του. Τώρα, στα 40 του είναι ένας από τους νεότερους μεγιστάνες των Φιλιππίνων.

sia2

Το 2003 άνοιξε ένα κατάστημα με κοτόπουλα και σιγά σιγά ανέπτυξε την επιχείρησή του, μετατρέποντάς την σε αλυσίδα εθνικής εμβέλειας, ξεπερνώντας το 2010 ακόμα και τη McDonald σε αριθμό καταστημάτων. Την ίδια χρονιά την πούλησε στην Jollibee Foods και εν συνεχεία συνεταιρίστηκε με τον ιδρυτή της, Tony Tan Caktiong και με την SM Investments (ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης εταρείας λιανικής της χώρας), με στόχο να φτιάξουν μια εταιρεία ακίνητης περιουσίας και κατασκευής εμπορικών κέντρων.

sia

Ο στόχος του ήταν να χτίσει 100 εμπορικά κέντρα μέχρι το 2020 σε μικρές πόλεις. Αυτό είναι και το μυστικό.

Το γ’ τρίμηνο του 2016 η DoubleDragon είχε 844,5 εκατ. δολ. σε assets ή το 0,6% των assets της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της Ασίας, της China Evergrande Group.

«Η μετοχή υπεραπέδωσε γιατί πολλοί επενδυτές πίστεψαν στο επιχειρηματικό της μοντέλο: να καλύπτει τα γεωγραφικά κενά που υπάρχουν στο λιανικό εμπόριο», αναφέρουν οι αναλυτές. «Η DoubleDragon έχει επικεντρωθεί στη διείσδυση σε μικρότερες πόλεις που θα αποτελέσουν τις περιοχές της μελλοντικής ανάπτυξης. Ετσι έχει καταφέρει να μπει ήδη εκεί που οι άλλοι έρχονται όταν αρχίζει να διαφαίνεται η ανάπτυξη».

drag

Παράλληλα, ο Sia αυξάνει διαρκώς τα μακροπρόθεσμα κεφάλαιά του ώστε να αγοράζει και να αυξάνει τα ακίνητά του. Εχει συγκεντρώσει 30,7 δισ. πέσο από την πώληση ομολόγων και προνομιούχων μετοχών την τελευταία τριετία, αυξάνοντας τα έσοδα ύψους 1,1 δισ. πέσο που άντλησε από την αρχική δημόσια προσφορά.
«Οι επενδυτές αγόρασαν τη μετοχή με βάση αυτό που θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία και όχι με βάση το τι είχε», αναφέρουν αναλυτές της Regina Capital Development, που δίνει σύσταση hold για τη μετοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Sia, «οι μικρές επαρχιακές πόλεις (στις οποίες θα φτιάξει malls την επόμενη τριετία) αναμένεται να γίνουν οι πιο σημαντικές περιοχές για το σύγχρονο λιανεμπόριο. Μόλις εντοπίσεις το κενό που ξέχασαν να καλύψουν ή παρέβλεψαν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, θα είσαι και ο κάτοχος αυτού του ζωτικού χώρου για πολλές δεκαετίες».