Ήταν μια χαοτική και δαπανηρή περίοδος για πολλούς επενδυτές. Όμως το 2022 έχει φτάσει ήδη στα μισά και το παραμύθι των μετοχών θα έχει πιθανότατα κι άλλες ανατροπές πριν τελειώσει το έτος.

Προερχόμενες από το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970, οι αμερικανικές μετοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα τριπλό χτύπημα από τον πληθωρισμό, τους κινδύνους ύφεσης και την απειλή για τα εταιρικά κέρδη από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αφού σχεδόν όλοι στη Wall Street έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους για το 2022, οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα σε ένα τοξικό μείγμα που προμηνύει στασιμοπληθωρισμό, καθώς και μεγαλύτερη ζημιά στις αποτιμήσεις.

“Το επόμενο 10% θα είναι πιθανότατα προς τα κάτω από εδώ, όχι προς τα πάνω”, δήλωσε ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments. “Ένας γρήγορος πυθμένας της αγοράς θα χρειαστεί μια στροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, και δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό μέσα στους επόμενους μήνες”.

Πράγματι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αντί να ξεπλύνει την αγορά με μετρητά όπως έκανε το 2008 και το 2020.

Η φετινή χρονιά είναι ήδη μία από τις χειρότερες όσον αφορά στις μεγάλες ημερήσιες πτώσεις, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 2% ή περισσότερο σε 14 περιπτώσεις, τοποθετώντας το 2022 στην πρώτη 10άδα της λίστας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg για δύο δεκαετίες.

Παρά ταύτα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, ο λεγόμενος δείκτης φόβου, βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες bear markets, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά δεν έχει δει ακόμη το ξέπλυμα που απαιτείται για να πυροδοτήσει ένα βιώσιμο ράλι.

Με βάση το ιστορικό των προηγούμενων bear markets, ο S&P 500 θα πρέπει να δει κάποια ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2022. Στα χρόνια της ύφεσης, η ιστορία είναι διαφορετική, με νέα χαμηλά να έρχονται πρώτα.

Ο Michael J. Wilson της Morgan Stanley, ένας από τους πιο φανατικούς αρκούδους της Wall Street, λέει ότι ο S&P 500 πρέπει να πέσει άλλο ένα 15% έως 20% σε περίπου 3.000 μονάδες για να αντικατοπτρίσει η αγορά πλήρως την κλίμακα της οικονομικής συρρίκνωσης. Για τον Peter Garnry, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank A/S, ο πυθμένας βρίσκεται περίπου 35% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω πτώση της τάξης του 17%.

“Εταιρείες όπως η Tesla και η Nvidia, καθώς και τα κρυπτονομίσματα, πρέπει να συνθηκολογήσουν προτού εξαλειφθούν οι κερδοσκοπικές υπερβολές και επιτευχθεί πυθμένας”, δήλωσε ο Garnry.

Οι ταύροι της Wall Street βλέπουν ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ανακτήσει όλη τη μέχρι τώρα πτώση. Στην Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές σε έρευνα αναμένουν ότι ο Stoxx 600 θα σημειώσει πτώση 4% σε ετήσια βάση. Αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει κατά περίπου 17%.

Διαβάστε ακόμα:

TikTok: Η μηχανή που γεννά χρήματα – Αυτή είναι η μυστική συνταγή του (tweet + vid)

Οικονόμου: Ο Ερντογάν επιχείρησε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρα μας

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Λέει στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις εκλογές