Aν και το Ιράν “χωλαίνει” λόγω των διεθνών κυρώσεων, βρίσκεται εν μέσω μίας μεγάλης ανάπτυξης των εμπορικών του κέντρων. Πολλά από αυτά βρίθουν με πολυτελείς μάρκες και έχουν γεμίσει την πρωτεύουσα Τεχεράνη εδώ και λίγα χρόνια. Αρκετά άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή των στα δασώδη βόρεια προάστια.
Αλλά κανένα από τα εμπορικά αυτά κέντρα δεν μπορεί να φτάσει το μέγεθος και την φιλοδοξία του Isfahan City Centre shopping mall στα προάστια της ιστορικής πόλης και πρώην πρωτεύουσας Ισφαχάν.

Ο άνθρωπος που το… “έχτισε”, ο Massoud Sarrami, αναφέρει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Μέση Ανατολή μετά το Dubai Mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το κέντρο συμπεριλαμβάνει ένα πανεπιστήμιο, ένα μουσείο, ένα θεματικό πάρκο και ένα κέντρο γάμων. Όταν ολοκληρωθεί το 2016, ο Sarrami ευελπιστεί πως το Isfahan City Centre θα έχει ως γείτονες ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μία “πόλη” νοσοκομείων και κέντρων υγείας, και ένα οικονομικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον Sarrami το συνολικό κόστος του πρότζεκτ φθάνει το 1 δισ., εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δικά του λεφτά, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από τον επενδυτή Ras al-Khaymah και έναν άλλον επενδυτή από την Ελβετία.
Ο Sarrami επίσης αναφέρει πως θα ήθελε να συνεργαστεί με ξένους επιχειρηματίες όταν αρθούν οι κυρώσεις. Φαίνεται πως ο ίδιος θέλει πολύ να συνεργαστεί με έναν Αμερικανό μεγιστάνα ξενοδοχείων – ο οποίος μπορεί να φανεί … περίεργο που συνεργάζεται με Ιρανό. Μία εκπρόσωπος του – όπως όλοι καταλάβαμε- Donald Trump αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις όταν ερωτήθηκε γι αυτό.

Το Bloomberg επισκέφθηκε το Isfahan City Center πρόσφατα. Μέχρι το απόγευμα, με την κίνηση του δρόμου των τεσσάρων λωρίδων να είναι γεμάτη αυτοκίνητα που περίμεναν να μπουν στο πάρκινγκ.


Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.