Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ευχαριστημένη, και ο ράφτης του πρωθυπουργού ακόμα πιο ευτυχισμένος. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια πολύ πιο γενναιόδωρη από την αναμενόμενη συμφωνία που θα της επιτρέψει να θέσει τη διάσωσή της πίσω από αυτήν και να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να φορέσει τη γραβάτα που υποσχέθηκε, από την οποία είχε παραιτηθεί μέχρι να ρυθμιστεί το πρόβλημα του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, παραμένει ένα ερώτημα: Εάν η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από την αγορά ομολόγων από μόνη της. Μέχρις ότου η Ελλάδα μπορέσει να πουλήσει επιτυχώς μια σειρά ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε διεθνείς επενδυτές, δεν μπορεί πραγματικά να ειπωθεί ότι βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία.

Μια προσφορά θα μπορούσε να έρθει μόλις τον Ιούλιο, αλλά οι αποδόσεις πρέπει να μειωθούν περαιτέρω και οι επενδυτές πρέπει να εμφανιστούν σε επαρκή ποσότητα. Ούτε το ένα είναι βέβαιο, ούτε το άλλο.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξαν να επεκτείνουν (την αποπληρωμή του χρέους) και να προσποιηθούν.

Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον 8 δισεκατομμύρια ευρώ (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ως περιθώριο ανάσας, φέρνοντας το συνολικό ποσό προστασίας της χώρας στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η Γερμανία έχει αποφασίσει κι έχει συγκατατεθεί σε μια δεκαετή παράταση των χρεών της Ελλάδας.

Κανένα από αυτά δεν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από αυτή τη συνάντηση, η Ελλάδα είχε προγραμματίσει να πουλήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3ετή και 10ετή ομόλογα φέτος. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή του Μαΐου στην Ιταλία ανέβαλε αυτή την ιδέα. Με τις υψηλές αποδόσεις, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο η χώρα. Οι επενδυτές επίσης θα θέλουν να δουν μεγαλύτερη σταθερότητα πριν από τη διάθεση κεφαλαίων.

still not good enough