Η αρχική δημόσια προσφορά της Glencore πλούτισε έξι δισεκατομμυριούχους το 2011, όταν ο Ivan Glasenberg και πέντε άλλοι έλεγχαν μετοχικό πακέτο αξίας 24 δισ. δολαρίων.
Σήμερα μόνο τρεις παραμένουν στο κλαμπ των ελίτ – σύμφωνα με τις εκμεταλλεύσεις τους στην εταιρία – ενώ δύο από αυτούς βρίσκονται στο παρά πέντε πριν χάσουν το στάτους τους, μετά από την κατάρρευση των μετοχών κατά 70%.
Η προσφορά αυτή του 2011 παρήγαγε περισσότερο πλούτο από τα IPOs άλλων, πιο επιφανών εταιριών της Wall Street, συμπεριλαμβανόμενης και της Goldman Sachs Group, το 1999. Από τότε, όμως, οι μετοχές της Glencore έχουν επιδείξει πτώση κάθε χρόνο, η οποία επιταχύνθηκε εδώ και λίγους μήνες, μετά από την ανησυχία που προκλήθηκε λόγω της κρίσης στην κινεζική οικονομία.

Η Glencore επέδειξε πτώση 9,7% στη χρηματαγορά του Λονδίνου, φτάνοντας σε αρνητικό ρεκόρ: 158,95 πέννες. Οι μετοχές έχουν υποστεί πτώση 46% μόνο φέτος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Ivan Glasenberg, παραμένει δισεκατομμυριούχος, αλλά η αξία του μεριδίου του έχει πέσει από τα 9,4 δισ. δολάρια στα 2,8 δισ.
Ο Tor Peterson, επικεφαλής του άνθρακα, και o Alex Beard, επικεφαλής του πετρελαίου, έχουν μετοχές αξίας μικρότερης από 1 δισ.
Ο Gary Fegel, ο οποίος είχε αποχωρήσει το 2013, ήταν δισεκατομμυριούχος. Ο Fegel πούλησε όλες του τις μετοχές όταν έφυγε. Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία του στα 1,2 δισ. δολάρια το 2015. Εάν συνέχιζε να επιχειρεί στην Glencore, η περιουσία αυτή θα βρισκόταν στα 385 εκατομμύρια σήμερα.
Ο Daniel Mate, επικεφαλής του ψευδάργυρου, και ο Τέλης Μυστακίδης, επικεφαλής του χαλκού βρίσκονται μόλις πάνω από τη γραμμή του δισεκατομμυριούχου, με 1,04 και 1,03 δισ. αντίστοιχα.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.