Πριν από λίγο καιρό, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Luigi Zingales, έγραψε και ένα “τρομακτικό αστείο” που άκουσε από συναδέλφους του το οποίο ρώταγε “Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας;” Η απάντηση ήταν “τρία χρόνια”. Και τώρα αυτό φαντάζει αρκετά αισιόδοξο.

Η ανάλυση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου για το χρέος της Ελλάδας ως μέρος του ΑΕΠ της το 2017, έδειχνε πως θα έφτανε το 200%, πολύ παραπάνω από το 151,8% που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο.

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως η Ελλάδα πλησιάζει την Ιαπωνία στην αναλογία του Χρέους-προς-ΑΕΠ. Η αναλογία της Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι δύο χώρες όχι μόνο έχουν πλούσια ιστορία, αλλά φαίνεται πως έχουν και όρεξη για χρέος.

Κοιτώντας το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας, κάποιος θα μπορούσε να δει λίγο καλύτερη εικόνα. Μέχρι το τέλος του 2014, υπήρχε χρέος 35.000 δολαρίων για κάθε πολίτη, σύμφωνα με την Eurostat ενώ στην Ιαπωνία το ίδιο ποσό ήταν 79.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Στις ΗΠΑ έφτασε τα 56.600 δολάρια. Οι Έλληνες πολίτες επίσης έχουν στα “χέρια τους” λιγότερο δημόσιο χρέος αναλογικά, σε σχέση με τους πολίτες της Ιρλανδίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Αυστρίας, του Η.Β, και της Γαλλίας.