Μέχρι πρόσφατα ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που είχε περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων ήταν ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Το ράλι που πυροδοτήθηκε στις μετοχές όμως, δημιούργησε κι άλλους… πολυδισεκατομμυριούχους .

Συγκεκριμένα, στο κλαμπ των εξωφρενικά πλούσιων βρίσκονται σήμερα 5 άτομα, με… τελευταία άφιξη αυτή του Μπερνάρ Αρνό της LVMH, ο οποίος έγινε πολυδισεκατομμυριούχος χθες Δευτέρα, όταν η ανακοίνωση της Pfizer για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει με τη γερμανική BionTech, πυροδότησε ξέφρενο ράλι στις διεθνείς αγορές μετοχών, συμπεριλαμβανομένης και της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Στη «χρυσή ομάδα» συμπεριλαμβάνονται ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Ελον Μασκ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που 5 άτομα βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται πάνω από τα 100 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Συνολικά, τα μέλη της ομάδας πρόσθεσαν 68 δισ. δολ. στις περιουσίες τους.

Παρά τις αναταράξεις και την τεράστια κρίση που χαρακτήρισαν το 2020, ήταν και μια επιτυχημένη χρονιά για τους πλούσιους του πλανήτη.

Οι 500 άνθρωποι που παρακολουθεί ο δείκτης έχουν προσθέσει 1,2 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδος 21%, με τη βοήθεια της ανόδου των αγορών μετοχών, της άφθονης ρευστότητας και της ικανότητας να κεφαλαιοποιούν τις μειωμένες αποτιμήσεις.

Πριν από δύο χρόνια, ο Μπέζος ήταν ο μόνος πολυδισεκατομμυριούχος (με περιουσία άνω των 100 δισ.) στον πλανήτη, παρά το επώδυνο και πολυδάπανο διαζύγιό του από την Μακένζι Σκοτ, στην οποία παραχώρησε εκατομμύρια μετοχές της Amazon.

Όπως πάντως σχολιάζει ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανισότητα και το Κοινό Καλό στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, «αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά μάλλον μια ανησυχητική αντανάκλαση του διαβρωμένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Δευτέρας στον δείκτη Bloomberg ήταν ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου, Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτής της μητρικής των Zara, Inditex.

Η καθαρή του αξία αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές θεωρούν μεγαλύτερη την πιθανότητα για επιστροφή στα φυσικά καταστήματα. Όντας κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ορτέγκα, χτυπήθηκε βαρύτατα από την πανδημία. Η χθεσινή άνοδος διέγραψε σχεδόν το 50% των απωλειών που είχε σημειώσει από τις αρχές του έτους.

Η χθεσινή μέρα δεν ήταν όμως για όλους τους δισεκατομμυριούχους θετική. Όσοι είχαν περιουσίες που συνδέονται με εταιρείες που άκμασαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών της πανδημίας είδαν την καθαρή τους αξία να μειώνεται, καθώς οι αγορές «είδαν» ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις τηλεδιασκέψεις και στην ψυχαγωγία στο σπίτι.

Ενδεικτικό παράδειγμα η εταιρεία Zoom. Η καθαρή αξία του CEO της μειώθηκε κατά 20% ή κατά 5,1 δισ. δολ. καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.

Και ο ιδρυτής της Peloton Interactive, Τζον Φόλεϊ, που έγινε φέτος δισεκατομμυριούχος, λόγω της εκτόξευσης της αξίας των μετοχών, έχασε 300 εκατ. δολ.