Στο μεγαλύτερο ορυχείο διαμαντιών στη Ζιμπάμπουε, κοπάδια ζώων περνούν τους πατημένους φράχτες και περιδιαβαίνουν ανάμεσα στα σταματημένα φορτηγά, τη στιγμή που αστυνομικοί ελέγχουν τους επισκέπτες.
Οι δυνάμεις ασφαλείας και η κρατική Zimbabwe Consolidated Diamond Co. κατέλαβαν τα ορυχεία στο Marange, στις 22 Φεβρουαρίου. Τα ορυχεία ήταν και η μεγαλύτερη πηγή διαμαντιών παγκοσμίως το 2013. Η κατάληψη έγινε μετά από απόφαση του… Προέδρου Robert Mugabe ο οποίος ανέφερε πως το παράνομο εμπόριο των λίθων έχει πλήξει την οικονομία της χώρας του. Η Zimbabwe αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πλατίνας παγκοσμίως μετά τη Νότιο Αφρική.
Η χώρα των 14 δισ. δολαρίων, της οποίας η μεγαλύτερη βιομηχανία είναι η εξόρυξη, κατέλαβε τα ορυχεία από βρετανική εταιρεία το 2006 και προώθησε την χρήση τους από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Το 2014, το κράτος ανακοίνωσε πως θα μειώσει τον αριθμό των εταιρειών αυτών, από τις 7 στις 2, αφού τα βιβλία τους είχαν ατασθαλίες.

Πολλά γκρουπ έχουν κατηγορήσει τον Mugabe για την απαλλοτρίωση αξίας 2 δισ. δολαρίων για την χρηματοδότηση του στρατού. Η Human Rights Watch ανέφερε, το 2010, πως στρατιώτες της Ζιμπάμπουε εμπλέκονταν σε παράνομο εμπόριο λίθων στη Μοζαμβίκη.
Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση του Mugabe μετακίνησε οικογένειες υποχρεωτικά, από το Marange στο Arda Transau, 140 χλμ. Βόρεια της Chiadzwa έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περαιτέρω εξόρυξη. Έξι χρόνια μετά, η κυβέρνηση και οι εταιρείες δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους για παροχή στέγασης και βοήθειας προς τις οικογένειες αυτές που απαριθμούν 12.000 άτομα.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.