Ανηφορίζει ξανά το ιταλικό χρέος, σύμφωνα με νέες κυβερνητικές προβλέψεις, που επιμένουν επίσης ότι η οικονομία το 2024 θα επιτύχει ανάπτυξη άνω των προσδοκιών.

Αντί να υποχωρήσει, όπως προβλεπόταν προηγουμένως, ο δανεισμός ως ποσοστό της παραγωγής θα αυξάνεται τα προσεχή έτη έως ότου κορυφωθεί στο 139,8% το 2026, δείχνουν οι προβλέψεις. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία που θα μπορούσε να θεσπίσει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1% φέτος και 1,2% το 2025, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη στη Ρώμη, που δεν προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο όριο 3% της ΕΕ μέχρι το 2026.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία δεν κάνουν προβολές για την περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει νέα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Οι υπουργοί θα μπορούσαν να αλλάξουν ουσιαστικά την προβλεπόμενη πορεία, με νέες πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ακόμα κι έτσι, η προοπτική υψηλότερου χρέους – εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο 140% του ΑΕΠ που είχε προηγουμένως η χώρα – ενδεχομένως θα προκαλέσει μεγαλύτερο έλεγχο των επενδυτών προς την κυβέρνηση Μελόνι, μετά από μια ευνοϊκή περίοδο για τα ιταλικά ομόλογα.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη παραδοχή ότι η μεταπανδημική περίοδος αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσε ουσιαστικά να λάβει τέλος, καθώς η Ιταλία παλεύει με μια νέα εποχή υψηλότερων επιτοκίων.

Ερωτηθείς για το ιταλικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, διά του οποίου η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 20 δισ. ευρώ, ο Τζορτζέτι είπε ότι πρόκειται για μέτρο «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό».

Οι νέες προβλέψεις εξακολουθούν να υποδηλώνουν αισιοδοξία για επέκταση της οικονομίας. Η επίτευξη ανάπτυξης 1% φέτος θα αποτελέσει σημαντική υπέρβαση των προβλέψεων εκ μέρους των περισσότερων οικονομολόγων, που κινούνται σε εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6%.

«Η ιταλική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από άλλες στην Ευρώπη και τα σημάδια ότι η γερμανική οικονομία επανεκκινεί είναι επίσης καθησυχαστικά», είπε ο Τζορτζέτι. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και ρεαλιστές».

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Αναπτυξιακές τράπεζες και Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έσωσαν την παρτίδα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Μπούλαρντ: Βασικό σενάριο οι τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ