search icon

Bloomberg

Το πετρέλαιο κινείται στα 70 δολάρια, σε αναμονή της απόφασης Τραμπ για το Ιράν

Το δυνητικό συμπέρασμα στην αγορά πετρελαίου είναι ασαφές

Το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε μετά το 2014, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν οι Η.Π.Α. θα επαναφέρουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, του παραγωγού του ΟΠΕΚ, καθώς και τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης μειώθηκαν κατά 1,3%, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο θα εξαλείψει τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των δυνάμεων από όλο τον κόσμο που είχαν επιβάλει κυρώσεις στον παραγωγό. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι τιμές έπεσαν γρήγορα κάτω από τα $70 μετά την υπέρβαση του επιπέδου για πρώτη φορά κατά τα προηγούμενα 3½ χρόνια μετά την είδηση ότι θα υπάρξει ανακοίνωση την Τρίτη στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον.

Την αστάθεια των τιμών προκάλεσε η καλπάζουσα κερδοσκοπία σε σχέση με την επικείμενη απόφαση. Ενώ οι ξένοι αξιωματούχοι και οι αναλυτές λένε ότι ο Trump ενδέχεται να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο πρόεδρος μπορεί επίσης να εκπλήξει τους συμμάχους, συμφωνώντας να παραμείνει στη συμφωνία για λίγο περισσότερο, καθώς οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες σφυρηλατούν προσφορές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του.

Το δυνητικό συμπέρασμα στην αγορά πετρελαίου είναι ασαφές. Ενώ ο σύμβουλος της FGE είναι ένας από τους παρατηρητές της βιομηχανίας που ανέφεραν ότι τα νέα αμερικανικά μέτρα ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή τους, η οποία τους έχει κατατάξει ως το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ, η Barclays Plc θεωρεί ότι η παραγωγή του Ιράν έχει αλλάξει ελάχιστα το 2018. Τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές πετρελαίου στην Ευρώπη και την Ασία, μια πιθανή αμερικανική δράση στα όρια παραγωγής του ΟΠΕΚ η οποία αποσκοπεί στη συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής, είναι κάτι που επίσης βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Exit mobile version