Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αντιμετωπίζουν έναν πληθωρισμό ταχύτερο του αναμενόμενου, προβληματίζονται για το εάν μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων μπορεί να δώσει ενδεχομένως νέα «ανάσα» στο πληθωριστικό «τέρας», προτού φτάσει στον στόχο του 2%.

Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική και το επίμαχο ερώτημα θα είναι αν αυτή τη φορά συζητηθεί επίσημα η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της, με τη συζήτηση για το πότε θα αρχίσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων να έχει αρχίσει εδώ καιρό…

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, στην Ευρώπη ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,6% ενώ ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 3,1%. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει προσεκτική, ωστόσο λαμβάνει υπόψη την πτωτική τάση των τιμών καταναλωτή.

Μπορεί η επιβράδυνση να πήρε χρόνο, όμως η έβδομη διαδοχική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης υποδεικνύει ότι περιορίζονται οι  πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν ψηλά τις τιμές καταναλωτή στην Ευρώπη, και κυρίως οι τιμές στην ενέργεια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να πέσει στο 2,2% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Τα παραπάνω αισιόδοξα στοιχεία αναπτερώνουν τις ελπίδες για επερχόμενη μείωση των επιτοκίων ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να πάρει «ανάσα». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, που θα φανερώσει τις πρώτες της προβλέψεις  στις 7 Μαρτίου, πλησιάζει το σημείο καμπής που θα αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια.

«Τα συστατικά για επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό είναι ήδη εκεί», δήλωσε η Έβελιν Χέρμαν οικονομολόγος στην Bank of America στο Παρίσι. «Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ μπορεί να δείξουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα είναι στο 2% το 2026. Αυτό θα σήμαινε ότι όλα σηματοδοτούν μια επιστροφή στον στόχο – το μόνο που λείπει είναι η εμπιστοσύνη σε αυτήν την πρόβλεψη», προσέθεσε.

Τι δείχνουν τα παγκόσμια «μηνύματα»

Τα νέα στοιχεία του Φεβρουαρίου που είχαν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών την εβδομάδα που μας πέρασε έδειξαν ανάμεικτα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την Πέμπτη, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τον PCE (τον «αγαπήμενο» δείκτη της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού) όπου έδειξε ότι τον Ιανουάριο υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση εδώ κι ένα χρόνο.

Αντίθετα, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20 ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες» και ότι «ο ταχύτερος από το αναμενόμενο αποπληθωρισμός» θα μπορούσε ακόμη και να επικρατήσει.

Τι συμβαίνει όμως στην Ευρωζώνη;

Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν υψηλότερος από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ήτα στο 2,5%, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που μπορούν να καθυσυχάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Τα στοιχεία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είτε επιβραδύνθηκε σημαντικά —όπως συνέβη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία— είτε βρίσκεται πολύ κατώ από το 2% όπως στην περίπτωση της Ιταλίας.

Επιβραδύνουν οι τιμές στις υπηρεσίες – Φόβοι για τους μισθούς

«Είναι σημαντικό για την ΕΚΤ ότι ένα σημαντικό μέρος της πτώσης του πληθωρισμού προήλθε από τη συγκράτηση των τιμών στις υπηρεσίες– το κομμάτι της οικονομίας που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή», έγραψαν σε έκθεσή τους. Εφόσον λοιπόν τα στοιχεία για τις τιμές στις υπηρεσίες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, οι πιθανές αμφιβολίες που έχουν απομείνει στην ΕΚΤ έχουν να κάνουν με τους μισθούς.

Προς το παρόν, υπάρχουν σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη αρκετές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο για να αποκτήσουν οι αξιωματούχοι τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ξανά επιτάχυσνη του πληθωρισμού. Εως  τώρα, τα στοιχεία για τους μισθούς είναι πάντως ενθαρρυντικά. Το τέταρτο τρίμηνο, υπήρξαν αυξήσεις αμοιβών βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά 4,5%, χαμηλότερα από το ρεκόρ 4,7% που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε η ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά οιι αξιωματούχοι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά τα σχόλιά τους δείχνουν πώς δεν αποκλείεται τελικά να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα προς τον Ιούνιο. Αντιθέτως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πιέζουν ήδη ώστε η ΕΚΤ να είναι έτοιμη να δράσει.

«Ο Μάρτιος είναι ο μήνας όπου έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων στοιχείων, ορισμένα μπορεί να μας υποδείξουν να ανοίξουμε αμέσως το θέμα της μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Πορτογάλος κυβερνήτης Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στα τέλη Φεβρουαρίου. «Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα της εφορίας για τα κρυπτονομίσματα

Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε καλοπληρωμένες δουλειές σε νέα παιδιά στη Δυτική Αττική

Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχε το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ