Μείωση του πληθωρισμού στο 16,2% αναμένει η Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 9,8% μέχρι το τέλος του 2022, προβλέψεις που χααρακτηρίζονται από αναλυτές ως αισιόδοξες και δείχνουν την έμφαση που δίνει η Άγκυρα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι της καταπολέμησης των υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, όπως περιγράφονται στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της, η τουρκική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ανάπτυξη 9% το 2021 και 5% το 2022.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε άλμα τον Αύγουστο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο της χώρας -σε προσαρμοσμένη βάση για την αύξηση των τιμών- σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας έτσι τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 18,75%.

Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας στις -25 μονάδες βάσης, κάτι που δημιουργεί νέες δυσκολίες στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Sahap Kavcioglu ο οποίος έχει δεσμευτεί να κρατήσει το βασικό επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για μια μείωση των επιτοκίων ακόμα και αυτό τον μήνα.

Οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένονται τους επόμενους μήνες παρά τις πιέσεις στις τιμές, εν μέρει λόγω των εκκλήσεων για νομισματική τόνωση από τον Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι πιέσεις αυτές θα πρέπει να μειωθούν φέτος λόγω των επιδράσεων της βάσης, της ανακούφισης των τιμών εισαγωγής καθώς η υποτίμηση της λίρας υποχωρεί και της αντιστροφής της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Η BGC Partners χαρακτήρισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη “λογικές”, αλλά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό “τις πιο αισιόδοξες” στο πρόγραμμα. “Για άλλη μια φορά δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού, κατά την άποψή μας”, ανέφερε.

Τραπεζίτης που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι η επίτευξη των “πολύ αισιόδοξων” προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα απαιτούσε σφιχτή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

“Τα τελευταία μηνύματα από την κεντρική τράπεζα και τους πολιτικούς δεν δείχνουν προς τη συνέχιση της σφιχτής πολιτικής”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι προβλέψεις, που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 8,0% το 2023 και στο 7,6% το 2024. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 5,5% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, οι προβλέψεις συνεπάγονται ότι η λίρα κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 8,3 ανά δολάριο φέτος και θα εξασθενήσει κάπως στα 9,3, 9,8 και 10,3 το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα προέβλεπε επίσης ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών θα αυξηθεί μετά τη λήξη των “μέτρων επιείκειας”, η οποία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τα καράβια (της Attica Group) φεύγουν, η Atticabank… ψάχνεται και ο συλλέκτης εφοπλιστής παντρεύεται

Ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις 100 – 120 δόσεις και ακολουθούν οι 72 δόσεις

Εργασιακά: Θεσπίζεται η τετραήμερη εργασία – Τι θα ισχύει για υπερωρίες, διαλείμματα, 8ωρο