Δίχως τέλος τα οικονομικά βάρη για τον λαό της Τουρκίας, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν 20 ετών τον Ιανουάριο. Βασική αιτία οι τιμές ενέργειας που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αλλά και οι πιέσεις του προέδρου Ερντογάν για χαμηλότερα κόστη δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν στο 48,69% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, από 36,1% τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας περιέκοψε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο με μια σειρά μειώσεων που ενθάρρυνε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα αυξημένα κόστη δανεισμού ως απειλή για τις επιχειρήσεις και εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μειώσεις του επιτοκίου το έχουν διαμορφώσει στο -22% σε τιμαριθμοποιημένους όρους, που είναι και η χαμηλότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές, ενώ η τουρκική λίρα έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ, γεγονός που εκτοξεύει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 11,1%. Και τα δύο ποσοστά είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ποσοστό 9,8% σε μηνιαία και 46,7% σε ετήσια βάση.

Οι διεθνείς πιέσεις, όπως η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών τον Ιανουάριο, ενώ έχουν επηρεάσει και το μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν όμως που ασπάζεται την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τη συνολική του στρατηγική.

Διαβάστε ακόμη:

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Αυξάνεται στις 8.000 ευρώ η επιδότηση – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Νέα έξαρση της πανδημίας – Σε ποιες περιοχές ανεβαίνουν τα κρούσματα

Η Hublot ανεβάζει τις τιμές λόγω… πληθωρισμού