Bloomberg

Τσίπρας και Μητσοτάκης, μπροστά στην ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών

  • newsroom


Ο πρώην manager, απόφοιτος του Harvard κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στις υποσχέσεις του προγράμματός του για μείωση των φόρων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η Ελλάδα ψηφίζει στις πρώτες εκλογές μετά την έξοδό της από τη διάσωσή της εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα.

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν: να δώσουν μια δεύτερη θητεία στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή να υποστηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πορεία νίκης και θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρώην manager, απόφοιτος του Harvard κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στις υποσχέσεις του προγράμματός του για μείωση των φόρων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αν μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά στην πράξη, η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να σταθεί και πάλι στα πόδια της επιτέλους.

Ο τωρινός πρωθυπουργός Τσίπρας ξαναγύρισε τη χώρα στην ανάπτυξη – αλλά μόνο αφού απαρνήθηκε τις αρχικές του υποσχέσεις και έριξε την οικονομία σε μια οδυνηρή και περιττή ύφεση από την οποία μόλις κατάφερε να εξέλθει.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,9% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση κατά 2,2% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά επανέρχονται σταδιακά σε καλύτερη κατάσταση: η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, πέρα από τις πληρωμές τόκων, ύψους 2,9% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό είναι λίγο κάτω από το στόχο 3,5% που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας και έρχεται αφού η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικές εξοικονομήσεις χρημάτων τα τελευταία χρόνια.

Ο Τσίπρας μπορεί να πάρει κάποιο έπαινο για αυτή τη βελτίωση. Το 2015, αφού έδωσε άγριες υποσχέσεις ότι θα μπορέσει να αλλάξει τους όρους της διάσωσης, επέλεξε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μετά την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας και την ανάληψη υποχρέωσης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν είχε επιλέξει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, πιθανότατα θα είχε ακολουθήσει οικονομική κατάρρευση. Αντ ‘αυτού, ο Τσίπρας απομάκρυνε τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κρυφά εξέταζε τρόπους για την ανάπτυξη ενός συστήματος παράλληλων πληρωμών.

Ωστόσο, το τίμημα για τη μεταστροφή του Τσίπρα ήταν ακόμα πιο επώδυνο. Η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) προκειμένου να εμποδίσει τη διαρροή χρημάτων από το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας του κινδύνου μετατροπής τους από ευρώ σε νέες δραχμές. Η οικονομία, η οποία βρισκόταν στην πορεία ανάκαμψης, συρρικνώθηκε για δύο συνεχή έτη.

Ο Τσίπρας πολιτεύεται πλέον, πάνω σε μια πλατφόρμα ανακατανομής, η οποία πιστεύει ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς την ατζέντα υπέρ των επιχειρήσεων, που προωθεί η κεντροδεξιά. Κατά την προετοιμασία για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, χρησιμοποίησε ένα μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος για να δώσει στους συνταξιούχους ένα μπόνους και για να υλοποιήσει τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών. Όμως, το εκλογικό σώμα φαίνεται ότι είχε κουραστεί: ο Μητσοτάκης κέρδισε μια μεγάλη νίκη, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να καταφύγει σε πρόωρες γενικές εκλογές. Τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το 24,3% των ψήφων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco, πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέρχεται στο 34%. Άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης σαφές προβάδισμα στην παράταξη του Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ, ένα κόμμα που κινείται στο κέντρο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η προτεραιότητά του πρέπει να είναι να κεφαλαιοποιήσει την υποστήριξη που σήμερα απολαμβάνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στις αγορές.

Απόρρητο Απόρρητο