Ο κολοσσός τροφίμων Unilever ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διαχωρίζει τη μονάδα παγωτού της, η οποία περιλαμβάνει τα Ben & Jerry’s και Magnum, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα επηρεάσει 7.500 θέσεις εργασίας, όπως γράφει το Bloomberg.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 7.500 θέσεις εργασίας, κυρίως με έδρα το γραφείο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το συνολικό κόστος αναδιάρθρωσης αναμένεται τώρα να ανέλθει περίπου στο 1,2% του κύκλου εργασιών του Ομίλου για τα επόμενα τρία χρόνια (από το περίπου 1% του κύκλου εργασιών του Ομίλου που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα εξεταστεί μια σειρά επιλογών για τον διαχωρισμό, με πιθανότερη επιλογή την απόσχιση που θα δημιουργήσει μια νέα εισηγμένη επιχείρηση. Η Unilever, στην οποία ανήκουν επίσης η μαγιονέζα Hellmann’s και τα καθαριστικά Domestos, δήλωσε ότι το τμήμα παγωτού έχει πωλήσεις 7,9 δισ. ευρώ (8,6 δισ. δολάρια) το 2023.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, καθώς η Schumacher προσπαθεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Η Unilever δήλωσε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τις θέσεις εργασίας στο γραφείο, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους ύψους 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι μετοχές της Unilever έχουν υποχωρήσει κατά 6,6% τον τελευταίο χρόνο.

Ο Schumacher ανέλαβε από τον Alan Jope πέρυσι, αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz απέκτησε μερίδιο στον όμιλο καταναλωτικών αγαθών και εντάχθηκε στο διοικητικό του συμβούλιο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να αγοράσει το τμήμα καταναλωτικής υγείας της GSK Plc.

Τέσσερις επιχειρήσεις

Η αναδιάρθρωση θα αφήσει την εταιρεία να επικεντρωθεί σε τέσσερις δραστηριότητες: ομορφιά και ευεξία, προσωπική φροντίδα, οικιακή φροντίδα και διατροφή. Η ανταγωνίστρια Nestle SA διαχώρισε προηγουμένως την επιχείρηση παγωτού της, δημιουργώντας μια κοινοπραξία με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων PAI Partners.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διαχωρισμός της μονάδας παγωτού θα αφαιρέσει έναν μακροχρόνιο πονοκέφαλο για τη Unilever, η οποία έχει αντιμετωπίσει αντιπαραθέσεις σχετικά με τις πολιτικές θέσεις που έχει λάβει η Ben & Jerry’s. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Unilever διευθέτησε μια δικαστική διαμάχη με το ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο της Ben & Jerry’s σχετικά με την αδειοδότηση της μάρκας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Τα έσοδα της Unilever αυξήθηκαν κατά 4,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο όγκος των πωλούμενων προϊόντων αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2021. Αυτό ακολούθησε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές, που επλήγησαν από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, απομακρύνονταν από τα επώνυμα προϊόντα και αγόραζαν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τον Οκτώβριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος παρουσίασε το σχέδιό του για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης του ομίλου, υποσχόμενος να επικεντρώσει τις επενδύσεις στις 30 κορυφαίες μάρκες του, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα των εσόδων.

Ο διαχωρισμός της επιχείρησης παγωτού αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η Unilever.

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Στις €800.000 για Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά

Αεροπορικές: Με σχεδόν 27 εκατ. θέσεις αυξάνουν 10% τις πτήσεις για Ελλάδα τη θερινή σεζόν 2024

Τιμ Μπέρνερς Λι: Τι προβλέπει ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού για το μέλλον της τεχνολογίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ