Mετά το εντυπωσιακό δείπνο του παρέθεσε η βρετανική βασιλική οικογένεια το βράδυ της Τετάρτης στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πρώτη Κυρία Μελάνια, η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο πλέον περνά στο στάδιο πιο απαιτητικών διπλωματικών συνομιλιών σχετικά με το εμπόριο και τη διεθνή πολιτική με τη σημερινή ημέρα να ξεχωρίζει λόγω της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση του σύντομου ταξιδιού του, ο Τραμπ φεύγει από το Κάστρο του Ουίνδσορ με προορισμό το Τσέκερς, την εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού. Προβλέπεται να ανακοινωθεί μια σημαντική συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα, ενώ οι κλειστές συζητήσεις αναμένεται να αγγίξουν πιο δύσκολα ζητήματα, όπως οι εμπορικές σχέσεις και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι δύο χώρες υπογράμμισαν την ιστορική τους σχέση σε δηλώσεις τους κατά το επίσημο συμπόσιο προς τιμήν του Τραμπ και της Πρώτης Κυρίας Μελάνια, παρουσία του Βασιλιά Καρόλου Γ’, της Βασίλισσας Καμίλα, του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, αλλά και πολλών βοηθών και μελών της οικογένειας του Τραμπ. «Είμαστε σαν δύο νότες στην ίδια συγχορδία ή σαν δύο στίχοι στο ίδιο ποίημα — όμορφοι μόνοι μας, αλλά γεννημένοι να συνυπάρχουν», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Κάρολος, μίλησε για τα «θαυμάσια» βρετανικά γήπεδα γκολφ και την επικείμενη 250ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αναρωτώμενος τι θα σκέφτονταν οι πρόγονοι του 1776 για τη σημερινή φιλία. Μέσα στις διατυπώσεις τους, και οι δύο έστειλαν καλά ζυγισμένα μηνύματα. O βασιλιάς Κάρολος έδωσε έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τις αξίες των αγγλόφωνων λαών.

Η βραδιά εξελίχθηκε υπό τη σκιά παγκόσμιων και εγχώριων εντάσεων, που προκάλεσαν διαμαρτυρίες ενάντια στον Τραμπ έξω από το κάστρο και στο Λονδίνο.

Ο Τραμπ γνωστός για τον θαυμασμό του προς τη βρετανική βασιλεία, φάνηκε εντυπωσιασμένος από τη θερμή υποδοχή, η οποία περιλάμβανε χρυσή άμαξα, επίσημο γεύμα και επίδειξη με τα Red Arrows.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ θα συζητήσει καίρια πολιτικά ζητήματα με τον Στάρμερ, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει θέματα όπως η εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι αναμένουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Οι δύο ηγέτες θα παρευρεθούν και σε δεξίωση με ηγέτες της τεχνολογίας. Εταιρείες όπως η Microsoft και η OpenAI ανακοίνωσαν σχέδια επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Τραμπ προβλέπεται να ανακοινώσει επιπλέον συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, καθώς και άλλες προσπάθειες ενοποίησης των τραπεζικών αγορών των δύο χωρών.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστεί ρεκόρ επενδύσεων ύψους 150 δισ. λιρών (205 δισ. δολαρίων), δημιουργώντας περίπου 7.600 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα — γεγονός που δικαιολογεί, κατά τον Στάρμερ, την απόφαση πρόσκλησης του Τραμπ, παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

Τραμπ και Στάρμερ αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, που ίσως φέρει στην επιφάνεια διαφορές και ευαίσθητα ζητήματα. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Στάρμερ αντιμετωπίζει κρίση μετά τον διορισμό και άμεση απομάκρυνση του Πίτερ Μάντελσον ως πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, έπειτα από διαρροή επιβαρυντικών email για σχέσεις με τον σεξουαλικό παραβάτη Τζέφρι Έπσταϊν.

Και ο Τραμπ δέχτηκε ερωτήσεις για το παρελθόν του με τον Έπσταϊν, απαντώντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και πως είχαν απομακρυνθεί εδώ και δεκαετίες. Την ίδια ώρα, και καθώς ο Τραμπ παρέμενε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η οργάνωση Stop Trump διοργάνωσε κινητοποιήσεις στο κεντρικό Λονδίνο, με κορύφωση στην Πλατεία του Κοινοβουλίου.

Η Έμιλι Χάντερ, 32χρονη εργαζόμενη ΜΚΟ από το Μπάκιγχαμσαϊρ, δήλωσε ότι ένιωσε «τρομοκρατημένη» από τη φιλοξενία του Τραμπ και πως δεν άξιζε υποδοχή με κόκκινο χαλί. «Πρέπει να του δείξουμε ότι δεν είναι καλοδεχούμενος», τόνισε. Ο Πρωθυπουργός, όμως, εξέφρασε αντίθετη άποψη, λέγοντας: «Υποσχέθηκα δουλειές, ανάπτυξη και ευκαιρίες στον λαό και αυτή η επίσκεψη ακριβώς αυτό φέρνει».

Διαβάστε ακόμη

Κρασί: 10 Νebbiolo αριστουργήματα από το σταφύλι της ομίχλης

Boehringer Ingelheim: Το «εργοστάσιο εξαγωγών» της Ελλάδας μεγαλώνει (pic)

Πλειστηριασμοί: Σε τέταρτο σφυρί και με γενναία «έκπτωση» η πολυτελής βίλα του Ψυχικού (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα