Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία έχει μάλλον ξεπεράσει το αποκορύφωμά του, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

«Έχουμε πει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου», δήλωσε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της γαλλικής Αρχής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης (ACPR). «Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε εκεί. Είναι ακόμη πιο πιθανό να έχουμε περάσει την κορύφωση και έτσι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στη Γαλλία, όπως είπαμε, από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο επιθυμητό πσοστό».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι ένα μέτρο των ετήσιων μεταβολών των τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αμβλύνθηκε στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο. Πρόκειται για μεγαλύτερη επιβράδυνση από την αύξηση 6,4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση στα στοιχεία του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

«Μέρος αυτού μπορεί αναμφίβολα να αποδοθεί στις πρώτες επιδράσεις της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Αλλά το λέω αυτό με προσοχή».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης το τελευταίο έτος και αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιγξης με δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλη μια κίνηση τον Σεπτέμβριο.

«Νομίζω ότι τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι, αντί για το επίπεδο του τελικού επιτοκίου, στο οποίο επικεντρώνεται το μγαλύτερο ενδιαφέρονμ το πιο ουσιαστικό είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε εκεί που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Βιλερουά.

Διαβάστε ακόμη

Στο 5,6% η ανεργία στη Γερμανία τον Μάιο – Αντέχει η αγορά εργασίας στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης

Σε χαμηλό έτους ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο

Η ΕΚΤ κλείνει 25 χρόνια: Η ιστορία της μέσα από σημαντικά ορόσημα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ