Στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 «σκαρφάλωσε» το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ενώ τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου (gilt) σημείωσε άνοδο 16 μονάδων βάσης ξεπερνώντας το 5%, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της περιόδου αναταραχής επί πρωθυπουργίας Λιζ Τρας το 2022.

Η Βρετανία πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά επειδή -όπως και η ευρωζώνη- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται μάλιστα πιο επισφαλής, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι στην ευρωζώνη, όπου είχε ήδη επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πωλήσεις, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.

Ο φόβος που κυριαρχεί στις αγορές ομολόγων είναι ότι οι αξιωματούχοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, την ώρα που οι τιμές της ενέργειας «εκτινάσσονται» λόγω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Παρά το γεγονός ότι και τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 3,75%, ο διοικητής Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι η πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί στον κίνδυνο μιας πιο μόνιμης επίδρασης στον πληθωρισμό.

Το σκηνικό αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των προβλέψεων. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, υπήρχε βεβαιότητα ότι η BoE θα προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων λόγω της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας. Τώρα, οι αγορές χρήματος «βλέπουν» τρεις αυξήσεις κατά 0,25% εντός του έτους, με 50% πιθανότητα για μια τέταρτη, καθιστώντας τα βρετανικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού επαναφέρει στο προσκήνιο τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης. Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, επιβεβαιώνει διαρκώς τη δέσμευσή της σε αυτούς για να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν για το τεράστιο χρέος της χώρας.

Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίζα Νάντι, φέρεται να έθεσε σε υπουργικό συμβούλιο το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ορίων δανεισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των πολιτών. Παρά τις εισηγήσεις αυτές, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει επί του παρόντος καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα με το Brent να διαπραγματεύεται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Βουτιά 97% στις ροές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ (διαγράμματα)

Επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είναι δειλοί και θα το θυμόμαστε – Τι σχεδιάζει για τη νήσο Χαργκ στο Ιράν

5 φυτά με ανάπτυξη σε χρόνο ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα