Την Κυριακή περιμένουμε μια λύση στο αδιέξοδο, με την επικράτηση του “ναι” στο δημοψήφισμα, επισήμανε μιλώντας στην κάμερα του Bloomberg, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την άλλη εβδομάδα σε περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή είναι σε μια δύσκολη πολιτική κατάσταση, αλλά αυτό θα λυθεί μέχρι την Κυριακή αν ο κόσμος ψηφίσει ότι θέλει να ξαναμπεί σε πρόγραμμα. Όπως είπε, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, όμως, αν πάμε σε πρόγραμμα το θέμα της ρευστότητας θα λυθεί.

Χαρακτήρισε “κίβδηλο” το δημοψήφισμα, ενώ, όπως είπε, θα γίνει υφαρπαγή της ψήφου του λαού, καθώς θέτει την επιλογή “ναι” ως αποδοχή της πρότασης των δανειστών, μιας πρότασης που, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον. Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης, η ελληνική πρόταση δεν απείχε πολύ από αυτή των δανειστών. “Η διαφορά ήταν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε.

Για το γνωστό e-mail που φέρει την υπογραφή του, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως περιείχε μέτρα που δεν υπερέβαιναν το 1 δισ. ευρώ, ενώ παρέθεσε τη φράση τότε του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε μπει σε πρόγραμμα.

Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, είπε ο κ. Χαρδούβελης, γιατί η νέα κυβέρνηση έφερε την οικονομία σε νέα ύφεση και ήταν σαν να αγνοούσε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν τα 7,2 δισ. με τη λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου.

“Διαπραγματεύτηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα, οι υπόλοιποι τέσσερις χάθηκαν”, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερθείς στην περίοδο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είπε πως τότε το ελληνικό κράτος είχε μεγαλύτερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας είχε ήδη αρχίσει. “Το κατέστρεψαν αυτό και μας παγίδευσαν. Τώρα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το απατηλό δημοψήφισμα”.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βάλει στο τραπέζι προτάσεις όπως επέκταση των δανείων, η οποία, με τα σταθερά επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα χαμήλωνε το χρέος χωρίς να χρειάζεται να ζητά ελάφρυνση χρέους. Το αίτημα αυτό, όπως είπε, είναι δύσκολο, γιατί κανένας δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες να πληρώσουν λιγότερα από όσα δανείστηκαν.

Επίσης, πρόσθεσε, τα επιτόκια θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ρυθμό ανάπτυξης, όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν.
Οι δανειστές τον Νοέμβριο του 2012 έδειξαν ευελιξία, τώρα είναι ώρα για τους Ελληνες να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις, κατέληξε.