Η αεροπορική χαμηλού κόστους Ryanair Holdings  απορρίπτει το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να χαλαρώσει την καραντίνα για άτομα που φτάνουν από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σχέδιο ως «βλακώδη σκουπίδια» και ζητά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα να δημοσιεύσει έναν πλήρη κατάλογο των χωρών με τις οποίες θα δημιουργήσει τις λεγόμενες αεροπορικές γέφυρες – απαλλάσσοντας τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την απομόνωση για δύο εβδομάδες. Ελπίζει ότι τα μέτρα θα αποκαταστήσουν μια σχετική κανονικότητα σε μια αεροπορική βιομηχανία που έχει καταστραφεί από την πανδημία και κόβει χιλιάδες θέσεις εργασίας για να επιβιώσει.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να υιοθετήσει ένα «σύστημα φωτεινών σηματοδοτών» με βάση το οποίο οι αφίξεις από «πράσινες» και «πορτοκαλί» χώρες δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, σε αντίθεση με τις χώρες στην «κόκκινη» κατηγορία.

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν την ανατροπή της πολιτικής της καραντίνας. Στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους περιορισμούς και είναι πιθανό να καταστρέψει τη ζήτηση κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο.

«Χιλιάδες βρετανικές οικογένειες αγνοούν την άχρηστη καραντίνα καθώς οι κρατήσεις προς την Ευρώπη από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πάρα πολλές στη Ryanair», αναφέρει η εταιρεία.

Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκτελεί 1.000 πτήσεις καθημερινά από την 1η Ιουλίου.

Η εταιρία EasyJet ζήτησε επίσης τον τερματισμό των κανόνων καραντίνας που ισχύουν από τις 8 Ιουνίου και ανακοινωσε ότι δεν έχει ακόμη μάθει τις λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο αερογέφυρας.

Το νέο σύστημα, που στην ουσία αντικαθιστά την ιδέα της σύστασης «αερογεφυρών» με μικρό αριθμό συγκεκριμένων χωρών, θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα, ημέρα της πρώτης επαναξιολόγησης του αμφιλεγόμενου μέτρου της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις και αναμένεται να ισχύσει από τις 6 Ιουλίου.

Ωστόσο, η λίστα με τις χώρες ανά «χρωματική κατηγορία» μάλλον θα παρουσιαστεί την Τετάρτη. Πάντως, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατονόμασε την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία ως παραδείγματα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς.

Όλοι οι επιβάτες που θα φτάνουν μέσω αεροδρομίων, λιμένων και της σήραγγας της Μάγχης θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών που να αναφέρει λεπτομερώς τον τόπο διαμονής τους κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή αυτή θα ενθαρρύνει τα ταξίδια τόσο από επαγγελματίες όσο και από τουρίστες, παρέχοντας «μια ζωτική γραμμή ζωής για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους εργαζόμενους ου εξαρτώνται από τον τουρισμό», δήλωσε η κυβέρνηση.