Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινής έκδοσης ομολόγων. Η έκταση του προγράμματος είναι τέτοια που ως το τέλος της επόμενης χρονιάς η ΕΕ θα έχει ανέλθει στην κορυφαία θέση των εκδοτών νέου χρέους με υψηλή αξιολόγηση.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είπε πως η ΕΕ θα ξεκινήσει τη διάθεση των κοινωνικών ομολόγων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σχέδιο SURE, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης.

Η έκδοση ομολόγων για το ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του επόμενου έτους, και θα εκδόσει χρέος με μέση διάρκεια 15 ετών, είπε ο κ. Χαν.

«Αμέσως-αμέσως θα τριπλασιάσουμε το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κοινωνικών ομολόγων», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Υπάρχει μεγάλη προσδοκία».

Η οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και οι άνευ προηγουμένου ύφεση που προκάλεσε ανάγκασαν την ΕΕ να αποφασίσει να αυξήσει το από κοινού εκδοθέν χρέος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη ιδίως στις νότιες χώρες της περιοχής. Η Ευρωζώνη ως μπλοκ διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση αξιοπιστίας AAA από δύο εκ των πιο σημαντικών εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι κρατικοί οργανισμοί έκδοσης δημόσιου χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν έργα που στοχεύουν στην παροχή βοήθειας στην κοινωνία. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν κάνει τα κοινωνικά ομόλογα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος της «βιώσιμης χρηματοδότησης» με έκδοσεις-ρεκόρ ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος.

Η ΕΕ θα στραφεί επίσης σε μια άλλη ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, τα πράσινα ομόλογα, για το ένα τρίτο του δανεισμού της για πανδημία.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η πλημμύρα της εκδοσης νέων ομολόγων αναμένεται να καλυφθεί από επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς τίτλους και ζορίστηκαν από την έλλειψη ασφαλούς γερμανικού χρέους τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε επίσης μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα νέα ομόλογα ενδέχεται να έχουν αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες της Γαλλίας, όπου οι δεκαετές τίτλοι αποδίδουν σήμερα περίπου -0,27%. Όσοι κατέχουν γερμανικά ομόλογα αντιμετωπίζουν πιο έντονα αρνητικές αποδόσεις, περίπου -0,5%.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδόσεων, μίλησαν με τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα «με περισσότερους από 550 ενδιαφερόμενους επενδυτές», είπε ο επίτροπος Χαν.

H διάθεση σε αυτή την κλίμακα κοινών ομολόγων από την Ευρωζώνη τα οποία θα διατεθούν στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσουν δράσεις της ΕΕ, αναβαθμίζει στην πράξη το καθεστώς του ευρώ σε καθεστώς «reserve currency». όπως αυτό του δολαρίου