Πάνω από το 30% των 200 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, οι οποίοι έχουν προσωπική περιουσία $2.8 τρισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg,  ελέγχουν τις περιουσίες τους μέσω υπεράκτιων εταιριών ή άλλων εγχώριων ομίλων όπου τα περιουσιακά στοιχεία τους κατέχονται εμμέσως. Με αυτούς τους τρόπους συχνά αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές ή μπορούν να προστατεύονται νομικά από κατασχέσεις και αγωγές.

Για παράδειγμα, ο Rybolovlev, ο οποίος αγορασε το νησί του Σκορπιού, κι ο οποίος ζει στο Μονακό, δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από την πώληση δύο εταιρειών λιπασμάτων με αντίτιμο 8 δισ. δολάρια. Κατείχε δύο εταιρείες – την OAO Uralkali και την OAO Silvinit – μέσω της Madura Holding Ε.Π.Ε που είχε έδρα την Κύπρο.
Τη συλλογή με τα έργα τέχνης που διαθέτει – με έργα του Βαν Γκογκ, Μονέ και του Πικάσο – τώρα διαχειρίζεται η  Xitrans Finance Ltd, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και φυλάσσονται στη Σιγκαπούρη. Ο Rybolovlev αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για 88 ​​εκατομμύρια δολάρια το 2011 για την κόρη του Εκατερίνα.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει μεταφέρει πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία, που περιλαμβάνουν κοσμήματα, έπιπλα και γιοτ, υπό τον έλεγχο δύο τραστ που ίδρυσε στην Κύπρο το 2005.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Σιγκαπούρη, η καρδιά των τραπεζών της Ασίας και της υπεράκτιας βιομηχανίας, πρόκειται σύντομα να ποινικοποιήσει τα κέρδη από φοροδιαφυγή σύμφωνα με νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου ενώ παράλληλα το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου ότι σταματά την πολιτική τραπεζικού απορρήτου το 2015.
Η Κύπρος πήρε βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές τον Μάρτιο με την προϋπόθεση να επιβάλλει φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Στο μεταξύ η χώρα έχασε $2.4 δισεκατομμύρια από καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η στροφή προς τη διαφάνεια έχει οδηγήσει πολλούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους τους κόσμου να αναθεωρήσουν πώς και πού θα κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία τους αναζητώντας ασφαλείς τρόπους για την προστασία τους.
Η ίδρυση μιας offshore παραμένει φθηνή και εύκολη λύση, σύμφωνα με τους αναλυτές. Το τυπικό κόστος ανέρχεται περίπου στα $1,500. Ακόμη και οι πλέον αξιόπιστες εταιρείες δεν χρεώνουν πολύ περισσότερα για τη δημιουργία μιας offshore εταιρείας, αν και οι δισεκατομμυριούχοι συχνά δαπανούν δεκάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο σε δικηγόρους που κάνουν διαχείριση των κεφαλαίων τους. 
“Οι πλούσιοι ιδιώτες θα πρέπει να σταματήσουν την αναζήτηση για νέους φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία”, δήλωσε στο Bloomberg o Marcovici, φορολογικός σύμβουλος.
«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου πλέον θα έχουν μόνο δύο επιλογές: να παίξουν με τους κανόνες της χώρας όπου ζουν, ή να φύγουν», είπε.