Αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας είναι ο καινούργιος “τσάρος” της ιταλικής Οικονομίας, ονόματι Fabrizio Saccomanni, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα στη νεοσυσταθείσα Βουλή, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Letta. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές που τηρούσαν στάση αναμονής όσο η χώρα αγωνιζόταν να αναδείξει κυβέρνηση,  παρατηρούν τώρα προσεκτικά για να δουν εάν θα μείνουν πίσω οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο 71 ετών Saccomanni δεν έχασε καιρό και άρχισε ήδη να δηλώνει μέσω συνεντεύξεων τις προθέσεις του, μεταξύ των οποίων το ψαλίδισμα των φόρων και  των δημοσίων δαπανών, αλλά και να πετύχει χαμηλότερα κόστη δανεισμού.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στη La Repubblica επιθυμεί να αναδιαρθρώσει τον “κρατικό προϋπολογισμό”, να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τα χαμηλά εισοδήματα, με το παράλληλο “μαχαίρι” σε δαπάνες μη παραγωγικών δημόσιων φορέων, ώστε να βρεθούν πόροι που θα επιτρέψουν τη μείωση της φορολογίας.

Σύμφωνα με τον νέο ΥΠΟΙΚ, είναι πολύ σημαντικό να κατακτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη για την ιταλική οικονομία. Ο ίδιος πρότεινε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός συμφώνου με τις τράπεζες, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός, η κατανάλωση και οι επενδύσεις, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ένα τέτοιο σύμφωνο.

Η αισιοδοξία του Saccomanni για μείωση στα κόστη δανεισμού της Ιταλίας, θα έλεγε κανείς ότι βγήκε αληθινή, καθώς σήμερα το επιτόκιο δανεισμού στη 10ετία έπεσε στο 3,94% που είναι και το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010. Αντίστοιχα, το επιτόκιο για τα πενταετή διαμορφώθηκε στο 2,75% και στο 1,20% για τη διετία

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του το spread των ιταλικών 10ετών θα μπορούσαν να πέσουν στη μια ποσοστιαία μονάδα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών από τις τρεις που βρίσκεται τώρα.

Όπως δήλωσε στο CNBC, o John Wraith, στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch Global Research, είναι μάλλον απίθανο ο Saccomanni να χαμηλώσει το επίπεδο δανεισμού για την Ιταλία όσο επιθυμεί, ενώ ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody’s δήλωσε σε σημερινό φύλλο ιταλικής εφημερίδας ότι η Ιταλία δεν έχει αποφύγει ακόμα την πιθανότητα να ζητήσει στο μέλλον οικονομική βοήθεια από την ΕΚΤ και τον ESM. Πρόσθεσε δε, ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για την Ιταλία και ότι ο οίκος θα “επιτηρεί” τη χώρα, ώστε να ελέγχει εάν είναι “εντάξει” στις υποχρεώσεις της. Τον περασμένο Ιούλιο η Moody’s κατέταξε τη χώρα στην κατηγορία Baa2 με αρνητικές προοπτικές.

Η πρώτη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση είναι να αποσπάσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να τεθεί τέρμα στο δίμηνο πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνισε τη χώρα.
Το πρώτο αυτό τεστ αναμένεται να το περάσει δίχως προβλήματα ο συνασπισμός κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.

Στις προτεραιότητες του Letta, όπως ο ίδιος έχει πει, είναι η αντιμετώπιση της “τεράστιας και αφόρητης” οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, η αλλαγή του ρυθμού των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη και η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.