«Η Κύπρος είτε είναι πολύ μικρή για να απασχολήσει κάποιον είτε μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιθανή αιτία ανάφλεξης της κρίσης στην Ευρωζώνη» αναφέρουν οι Financial Times, φιλοξενώντας απόψεις αναλυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αναλυτές αναρωτιούνται για το εάν οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο.

– Ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix εκτιμά πως μια αναδιάρθρωση του χρέους βάσει των όσων ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μοιάζει απίθανη, κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού κρατικών ομολόγων που κατέχουν Κύπριοι επενδυτές. Όπως τονίζει, η εξέλιξη αυτή θα συνεπαγόταν σοβαρές επιπλοκές στην ευρύτερη οικονομία της Κύπρου.

– Ο Marc Chandler από την επενδυτική τράπεζα Brown Brothers Harriman τονίζει ότι ο ίδιος δεν θα άλλαζε το χαρτοφυλάκιο του εξαιτίας των άσχημων ειδήσεων από την Κύπρο, αλλά σημειώνει ότι πρέπει να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά τι συμβαίνει διότι οι ανάγκες της Κύπρου για οικονομική βοήθεια είναι μεγάλες σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας.

-Ο Richard McGuire, αναλυτής της Rabobank επισημαίνει τον κίνδυνο να ανανεωθούν οι φόβοι σχετικά με τη βιωσιμότητα των τραπεζών στην ευρύτερη Ευρωζώνη.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν καλοί λόγοι, για τους οποίους δεν νομίζω ότι η χώρα θα πτωχεύσει» υπογραμμίζει ο Μάικλ Μιχαηλίδης, αναλυτής στη RBS, αναφερόμενος στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που φαίνεται να διαθέτει η Κύπρος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενόψει των εκλογών στη Γερμανία ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα, εγείροντας ενστάσεις για το κατά πόσο οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να στηρίξουν τις κυπριακές τράπεζες, όπου έχουν τοποθετηθεί τεράστια, παράνομα χρηματικά ποσά από Ρώσους μεγιστάνες.