Άρθρο-παρέμβαση στην πανευρωπαϊκή συζήτηση που ξέσπασε έπειτα από την αποκάλυψη ότι η διάσημη μελέτη τους, πάνω στην οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό το δόγμα της λιτότητας που υιοθέτησε η Ευρώπη, εμπεριέχει παιδαριώδη λάθη, δημοσιεύουν στο αυριανό τεύχος των Financial Times οι οικονομολόγοι Kenneth Rogoff και Carmen Reinhart.

Οι δύο ακαδημαϊκοί δεν κάνουν κάποια απευθείας αναφορά στα λάθη της μελέτης, αλλά αρκούνται να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η “συζήτηση για την παγκόσμια οικονομία έχει κάνει μια οδυνηρά απλοϊκή στροφή”.

Βασικό μήνυμα του άρθρου τους είναι ότι η λιτότητα δεν είναι η μοναδική λύση στην κρίση χρέους. “Πρώτο και κύριο είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να διαγράψουν χρέη, αντί να συνεχίσουν να τα απορροφούν”, σημειώνουν.  Και εξηγούν ότι το ίδιο ισχύει και για τις αφερέγγυες τράπεζες.

“Ειδικά για την Ευρώπη, ένα λογικό τέλος στην κρίση θα απαιτήσει ένα μεγάλο έμβασμα από τη Γερμανία προς την περιφέρεια”, σημειώνουν και λένε ότι όσο γρηγορότερα το παραδεχθούν αυτό τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο συντομότερα θα μπορέσει η Ευρώπη να βρει το δρόμο της προς τη σταθερή ανάπτυξη.