(upd) Με τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,5%, τη δέσμευση να διατηρήσει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί και χωρίς να αποκλείει ακόμα και μία δεύτερη μείωση επιτοκίων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, επιχείρησε σήμερα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των δυσμενών πιστωτικών συνθηκών στις χώρες της ευρω-περιφέρειας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25  μονάδες βάσης, στο 0,5%.  Επίσης, μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,5% (από 0,75%) και το επιτόκιο στο οποίο δανείζει τις τράπεζες στο 1% (από 1,5%).

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο Mario Draghi δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις οικονομικές συνθήκες και είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί, είπε.

Παρόλα αυτά, οι αγορές πιστεύουν ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και καθυστερημένη. Ο Draghi επιχείρησε, μάλιστα, να υπερασπιστεί τη νομισματική πολιτική του, όταν ερωτήθηκε ευθέως για το θέμα από το δημοσιογράφο των Financial Times, Michael Steen. Η πολιτική της ΕΚΤ έχει υπάρξει εξαιρετικά ευνοϊκή για την οικονομία, είπε, επισημαίνοντας την άνοδο των χρηματιστηρίων και τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων ως ενδείξεις της προόδου που επιτυγχάνεται.

Παράλληλα, στο γνωστό ντιμπέιτ της “ανάπτυξης vs λιτότητας”, ο Mario Draghi κάλεσε τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν τη σταθερότητα των αγορών για να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να μην χαλάσει η πρόοδος που έχει γίνει στη μείωση των ελλειμμάτων, τόνισε.

Όμως, έδειξε να αφήνει ανοικτή την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στην Ευρωζώνη. Η αύξηση των φόρων σε μία περιοχή όπου αυτοί ήταν έτσι και αλλιώς πολύ υψηλοί, ήταν αναμενόμενο να έχει υφεσιακές επιπτώσεις, είπε. Και εκτίμησε ότι τώρα αυτή η πολιτική μπορεί να επανεξετασθεί.

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη ροή χρήματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, που υποφέρουν από την πιστωτική ασφυξία, ο Draghi ανακοίνωσε ότι θα γίνει συζήτηση στην ΕΚΤ για το πώς μπορεί να στηριχθεί αυτό το κομμάτι της αγοράς, μέσω των τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Επίσης, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να καλύπτει στο ακέραιο τα αιτήματα αναχρηματοδότησης των τραπεζών έως τα μέσα του 2014. 

Ανοικτό το ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων

Σαν βόμβα έπεσαν στην αγορά συναλλάγματος οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, περί αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στην Ευρώπη.

“Η ΕΚΤ έχει ανοικτό μυαλό στο θέμα των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων”, δήλωσε ο Mario Draghi, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να τονώσει τη ροή χρήματος στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες πλήττονται από την πιστωτική ασφυξία.

Με λίγα λόγια το σκεπτικό είναι ότι η ΕΚΤ θα χρεώνει τις τράπεζες για τις καταθέσεις τους ώστε να τις εξαναγκάσει να διοχετεύουν τα διαθέσιμά τους στην οικονομία.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν θα ισχύσουν, βέβαια, για τους καταθέτες των τραπεζών, αλλά για τις τράπεζες που καταθέτουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 0% και κρατήθηκε σήμερα αμετάβλητο.