Μαλακώνει τις αντιστάσεις του απέναντι στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει χρησιμοποιώντας ως βάση τη σημερινή νομοθεσία, χωρίς να περιμένει την αμφιλεγόμενη και δύσκολη αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η τραπεζική ένωση βρίσκεται στην καρδιά των προσπαθειών της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Στο πρώτο στάδιο, προβλέπει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες, υπό την ΕΚΤ, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την εκκαθάριση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Όμως, έως και τον περασμένο μήνα, ο Schaeuble φαινόταν να βάζει στον πάγο τα σχέδια για την τραπεζική ένωση, λέγοντας ότι αυτή θα απαιτήσει την αναθεώρηση των συνθηκών για να προχωρήσει.

Όμως, σήμερα, μιλώντας σε πανεπιστημιακή εκδήλωση με το Γάλλο ομόλογό του, Pierre Moscovici, ο Schaeuble φάνηκε να μαλακώνει τη στάση του. Η τραπεζική ένωση αποτελεί “project προτεραιότητας”, είπε και δεσμεύτηκε να πιέσει ώστε να προχωρήσει γρήγορα.

Παρότι η Ευρώπη χρειάζεται θεσμικές αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ, για να λύσει τα προβλήματά της, είπε.

“Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στη βάση των σημερινών συνθηκών, και όπου δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα πρέπει να δουλέψουμε με δια-κυβερνητικές ή και διμερείς συμφωνίες”, είπε.