Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το ευρωπαϊκό project θα αποτύχει εκτός και αν η Ένωση τακτοποιήσει τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό σχεδίαζε να πει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, στην προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του στην Ολλανδία, η οποία τελικά ματαιώθηκε, λόγω των γεγονότων στην Αλγερία.

Πηγές αναφέρουν ότι αργότερα εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία και ώρα για την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού. Μια ομιλία που, αν γινόταν σήμερα, θα διέγραφε τα 40 χρόνια συμπόρευσης με την ΕΕ.

Πριν αναγγελθεί η ακύρωση της ομιλίας, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα του λόγου του David Cameron.

“Λίγο ακόμα από τα ίδια” δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσει το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ λόγω της απογοήτευσης των Βρετανών για έλλειψη συναίνεσης στις σχέσεις τους με την ένωση των 27 , σχεδίαζε να πει ο Cameron, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

“Υπάρχει ένα κενό μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί δραματικά και το οποίο δείχνει έλλειψη  δημοκρατικής ευθύνης και συναίνεσης, κάτι που γίνεται έντονα αισθητό στη Βρετανία. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι η Ευρώπη θα αποτύχει και οι Βρετανοί θα οδηγηθούν στην έξοδο”, θα έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι γνωστό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να χαλαρώσει τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ, ακόμα και να αποχωρήσει πλήρως από τους κόλπους της.  Και αυτή τη στιγμή, ο Cameron βρίσκεται στη μέση, καθώς δέχεται εκατέρωθεν πιέσεις, τόσο από τα στελέχη του, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Ο Cameron, ο οποίος είχε ενημερώσει τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο Obama, όσο και τον Γάλλο ομόλογό του, Francois Hollande για την επικείμενη ομιλία του, είχε αναφέρει ότι δεν περίμενε να είναι η Ευρώπη σημαντικό θέμα κατά την πρώτη θητεία του. Στην απόφαση να πιέσει για μια επαναδιαπραγμάτευση έφτασε λόγω των πιέσεων που δέχεται από το ίδιο του το κόμμα. Το 2011 η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόμματός του είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια ηρωική έξοδο από την ΕΕ.

Schaeuble: Το πρόβλημα χρέους της Βρετανίας είναι χειρότερο απ’ ό,τι της Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, διαμηνλυει ότι το πρόβλημα χρέους στη Βρετανία είναι πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Schaeuble σημείωσε ότι το πρόβλημα των υψηλών δημοσιονομικών χρεών δεν περιορίζεται στην πληγείσα από την κρίση Ευρωζώνη, καθώς η κατάσταση στη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερη.

Ανησυχία εξέφρασε όμως και για την πολιτική γραμμή της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης στην Ιαπωνία, η οποία έχει υποσχεθεί μεγάλη αύξηση στις δαπάνες με σκοπό την τόνωση της οικονομίας.

«Η Βρετανία έχει υψηλότερο κρατικό χρέος από ευρωζωνικό μέσο όρο, για να μην αναφερθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε και πρόσθεσε: «εξίσου ανήσυχος είμαι και για την οικονομική πολιτική της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης στην Ιαπωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ύπαρξη «υπερβολικής ρευστότητας» στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, η οποία τροφοδοτείται από τη λανθασμένη κατανόηση της κεντρικής τραπεζικής πολιτικής.
 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η Βρετανία είναι ορατός.