Ο Κύπριος νομπελίστας στην οικονομία Χριστόφορος Πισσαρίδης πρότεινε, σήμερα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, στον Γενικό Έφορο Εκλογής την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη για της προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου. Αν και ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν παρών στην υποβολή της υποψηφιότητας, λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, έστειλε επιστολή και το εκλογικό του βιβλιάριο.

Την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά πρότεινε ο υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης και του Γιώργου Λιλλήκα, η εκπαιδευτικός Ειρήνη Μάντολες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος περνά κρίσιμες ώρες, διότι το κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αν εκλεγεί, θα σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα μπορεί να δώσει την ελπίδα και την προοπτική». Είπε, ακόμη, ότι από τη 17η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την Κύπρο και θα βρει όλους, συνεργάτες και συμμέτοχους στην ανασυγκρότηση και αναδημιουργία.

Ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές, ως τις πιο κρίσιμες μετά το 1974 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουν εκπλήξεις. «Η δική μας πρόταση είναι και πολυσυλλεκτική και αξιόπιστη, αλλά πάνω απ΄ όλα και νικηφόρα» ανέφερε. Δήλωσε αποφασισμένος, μέσα στα πλαίσια μιας κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού, να οδηγήσει την Κύπρο σε καλύτερες μέρες. Το οφείλουμε, είπε, στις νέες γενιές, στους χιλιάδες άνεργους, στην ίδια μας την ιστορία.

Ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι υπέβαλε υποψηφιότητα, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Την υποψηφιότητά του, είπε, προτείνουν και υποστηρίζουν πολίτες των οποίων η ζωή σημαδεύεται από την κατοχή, την οικονομική κρίση και την ανεργία και προσέθεσε ότι εκπροσωπεί τους πολίτες, τους οποίους καλεί σε συμπόρευση και θα υπηρετήσει.

Η πρόεδρος των ΕΔΗ, Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι αποτελούσε υποχρέωσή της να υποβάλει υποψηφιότητα, διότι «τα μεγάλα κόμματα έχουν αποτύχει και ο τόπος χρειάζεται να εξέλθει από τα μεγάλα αδιέξοδα».

Υποψηφιότητα υπέβαλαν επίσης η Μακαρία Στυλιανού, ο Λάκης Ιωάννου, ο Κώστας Κυριάκου, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Λουκάς Σταύρου, ο Σόλων Γρηγορίου και ο Γεώργιος Χαραλάμπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ