Σε μια λιτή αλλά σημαίνουσα τελετή, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ορκωμοσία έλαβε χώρα στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου και ενώπιον του επικεφαλής της αμερικανικής δικαιοσύνης, πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, John Roberts.
Ο Roberts διορίστηκε στο ανώτατο αξίωμα από τον ίδιο τον Ομπάμα το 2009. Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.
Προηγουμένως σε ξεχωριστή τελετή ορκίστηκε και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Αύριο, Δευτέρα θα γίνει η μεγαλοπρεπής ανοιχτή, εκδήλωση για την ορκωμοσία του προέδρου μπροστά από το Καπιτώλιο.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσουν το κέντρο της πρωτεύουσας. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να είναι υψηλότερη από 5 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης ορκωμοσίας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Φέτος, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου το μισό ή το ένα τρίτο του αριθμού αυτού.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.