Ο Artur Baptista da Silva είχε γίνει, τους τελευταίους μήνες, ένας από τους πιο έγκυρους σχολιαστές της πορτογαλικής κρίσης. Ως έμπειρος οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, και πρώην σύμβουλος του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση, για να μιλήσει για τη λιτότητα και το πόσο αυτή καταστρέφει την πορτογαλική οικονομία.

Όμως, όπως αποδείχθηκε, ο 60χρονος οικονομολόγος, που με τόσο σοβαρό ύφος μιλούσε κατά της λιτότητας, δεν ήταν παρά ένας απατεώνας, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο φορές έως τώρα.

Ο οικονομολόγος – “μαϊμού” συζητούσε με δημοσιογράφους και άλλους ειδικούς στην τηλεόραση, ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξελιχθεί σε μία φάρσα.

Ήταν τόσο δημοφιλής, ώστε έλαβε πρόσκληση να μιλήσει στα καλοκαιρινά σεμινάρια του σοσιαλιστικού κόμματος και άλλα γνωστά πάνελ.

“Έλεγε αυτά που ο κόσμος ήθελε να ακούσει”, εξηγεί στον Guardian ο Antonio Costa, αρχισυντάκτης της Diario Economico.  Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι θαυμαστές του ίδρυσαν σελίδα στο Facebook για να τον υποστηρίξουν, με την ονομασία: “Δούλευα στον ΟΗΕ με τον Baptista da Silva”.