Μην περιμένετε να δείτε τα χρηματιστήρια να εξασθενούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως “προστάζει” η παράδοση, δηλώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, με επικεφαλής τον Mislav Matejka.
“Βασική πρόβλεψή μας παραμένει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μια διόρθωση του ίδιου μεγέθους με αυτήν που είδαμε τα τελευταία χρόνια, και ότι οι αγορές θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”, αναφέρει η JP Morgan.
Πάντως, ο οίκος απαριθμεί τις 4 ανησυχίες της που θα μπορούσαν να απειλήσουν την αισιόδοξη άποψή του για την πορεία των χρηματιστηρίων:
1. Το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα: Η δημοσκόπηση Investor Intelligence, που συνήθως αποτελεί αντιθετική (contrarian) ένδειξη, έδειξε ότι οι επενδυτές που περιμένουν διόρθωση της αγοράς μειώθηκαν, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
2. Ο δείκτης Οικονομικών Εκπλήξεων της Citi έπεσε μέσα στο Μάιο σε αρνητικό επίπεδο: Ο S&P 500, ο οποίος σημειώνει άνοδο 17% από τις αρχές του έτους, εξασθενεί, ιστορικά, έπειτα από αρνητική ένδειξη του συγκεκριμένου δείκτη.
3. Τα P/E έχουν επιστρέψει στους ιστορικούς μέσους όρους τους: Οι αποτιμήσεις είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 10 ετών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν μικρότερα “μαξιλάρια” στην περίπτωση υποβάθμισης των εταιρικών αποτελεσμάτων.
4. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, ειδικά σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, πυροδοτεί μια ολόκληρη συζήτηση για το πώς θα αντιδράσει η αγορά όταν οι κεντρικές τράπεζες περιορίσουν τα προγράμματα τυπώματος χρήματος. “Στο παρελθόν, οι μετοχές πράγματι βρίσκονταν σε μια παύση όταν η πολιτική της Fed άρχιζε να ομαλοποιείται”, παραδέχεται η JP Morgan.
Όμως, ο οίκος εντοπίζει και 4 θετικές παραμέτρους, οι οποίες αναμένεται να αντισταθμίσουν τις παραπάνω ανησυχίες:
1. Η Fed θα είναι προσεκτική και δεν θα αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα.
2. Οι μετοχές έχουν ένα επαρκές “μαξιλάρι” σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις τους για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ακόμα και εάν οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς αυξηθούν κατά 40 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2013, η διαφορά της απόδοσης με τις μετοχές θα καθιστά τα χρηματιστήρια εξαιρετικά ελκυστικά.
3. Η αμερικανική οικονομία δεν θα βρεθεί σε νέα πτώση: Οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας παραμένουν λιγότερες των 350.000 και η αγορά κατοικιών συμβάλλει στην ανάκαμψη.
4. Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.