Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της Κίνας λέγοντας πως πρέπει να γίνουν “αποφασιστικές” αλλαγές που θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο.
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 7,75% αυτή τη χρονιά και την επόμενη, δήλωσε ο David Lipton, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο έπειτα από την ολοκλήρωση της ετήσιας έκθεσης για την Κίνα. Το περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ανάπτυξη 8% για αυτή τη χρονιά και 8,2% για το 2014.

Ο Lipton προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από μια επέκταση ρεκόρ στις πιστώσεις, με την αναθεωρημένη πρόβλεψη να ακολουθεί την απροσδόκητη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο πρωθυπουργός Li Keqiang, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Μάρτιο, σχεδιάζει αλλαγές στην πολιτική ώστε να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και θα αλλάξει το σύστημα καταχώρισης των νοικοκυριών το οποίο παρεμποδίζει την αστικοποίηση. 
“Ενώ η Κίνα έχει την πολιτική ευελιξία και την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει την σταθερότητα ακόμη και μετά από κλυδωνισμούς, τα περιθώρια ασφαλείας στενεύουν και απαιτείται μια αποφασιστική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις για καλυφθούν τρωτά σημεία και να κινηθεί η οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης”, δήλωσε ο Lipton.

Παράλληλα, ο Lipton είπε πως η τρέχουσα νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Κίνας είναι η “κατάλληλη” και ότι το ΔΝΤ δεν προτείνει να περιοριστεί η παροχή πιστώσεων. 
Ο Lipton επανέλαβε την άποψη του ΔΝΤ ότι το γουάν είναι “μετρίως” υποτιμημένο έναντι των άλλων νομισμάτων και δήλωσε πως ένα ισχυρότερο γουάν στην πάροδο του χρόνου θα βοηθούσε στο να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα. Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στη χαλάρωση των ελέγχων των επιτοκίων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, είπε. 
Η Κίνα αμφισβήτησε την εκτίμηση του περασμένου έτους υποστηρίζοντας ότι το γουάν ήταν “κοντά στην ισορροπία ή και ελαφρώς υποτιμημένο”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2012. 
Το νόμισμα κέρδισε 3,6% έναντι του δολαρίου κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς και σήμερα εξασθένησε 0,1% στα 6,1283.

Η Κίνα διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ότι η συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί προτεραιότητα, όπως δήλωσε ο Lipton, καθώς η ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης εγείρει ερωτήματα για την ποιότητα των επενδύσεων και την ικανότητα αποπληρωμής των επιχειρήσεων αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων. 
Η συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, βάζοντας την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Ο Lipton κάλεσε τις δυνάμεις της αγοράς να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία, μετά και τις δηλώσεις Li ο οποίος τον Μάρτιο δήλωσε ότι η μείωση της δύναμης της κυβέρνησης ήταν μια “αυτοεπιβαλλόμενη επανάσταση”, με αλλαγές που “θα είναι πολύ επώδυνες”.

Η Κίνα χρειάζεται μια “αποφασιστική ώθηση για την εξισορρόπηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την κατανάλωση”, είπε ο Lipton. “Το έθνος πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις βιομηχανίες που σήμερα θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και να αυξήσει τα μερίσματα από τις κρατικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα πρέπει να βελτιώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και την παροχή πρόσθετων φορολογικών εσόδων”, κατέληξε ο Lipton.