Παρά το τετραετές ράλι, οι μετοχές της Wall Street είναι σήμερα πολύ φθηνότερες από ό,τι ήταν στα προηγούμενα δύο bull markets, σημειώνει ο Neil Dutta, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της Renaissance Macro Research.

Στο διάγραμμα που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg (φωτό), αποτυπώνεται η αναλογία της τιμής του S&P 500 ως προς τα κέρδη όλων των αμερικανικών εταιρειών, όπως αυτά συγκεντρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Για το πρώτο τρίμηνο, η αναλογία διαμορφώνεται στο 1,02. Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη από το 2008, όμως, πολύ χαμηλότερη από τις προηγούμενες “κορυφές” της, που είχαν καταγραφεί στο 1,43 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 και στο 2,65 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2000.

“Οι επιδόσεις του χρηματιστηρίου είναι καλά στηριγμένες. Είναι απόλυτα λογικό να πληρώνει κανείς ακριβότερα τα εταιρικά κέρδη”, δηλώνει ο Dutta  στο Bloomberg.

Πραγματικά, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 δείχνουν να σημειώνουν νέο ρεκόρ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στα 25,76 δολάρια ανά μετοχή, με το προηγούμενο ρεκόρ να  βρίσκεται στα 25,43 δολάρια.