Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

“Όχι ιδιαίτερα”, απάντησε, ο Mario Draghi, όταν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του ερωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει να απολογηθεί για τη διαχείριση της ελληνικής διάσωσης, όπως έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ δεν κατηγορεί την ΕΚΤ για λάθη, είπε, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει διαβάσει το επίμαχο έγγραφο.

 “Ας κοιτάξουμε το παρόν. Η Ελλάδα έχει κάνει μία εξαιρετική προσαρμογή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη διαδικασία που έχει επιτύχει αυτή η χώρα. Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν αδιανόητη”, τόνισε ο Draghi.

“Εάν αυτή η μελέτη του ΔΝΤ, πέραν του να απολογείται, εντοπίζει τους λόγους που οδήγησαν στα λάθη που έγιναν, σίγουρα θα τους λάβουμε υπόψη μας στο μέλλον. Όμως, συχνά, αυτή τα mea culpa είναι ένα λάθος ιστορικής προβολής. Τείνουμε να κρίνουμε τα πράγματα που έγιναν χθες με τα σημερινά μάτια. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι όταν γίνονταν οι συζητήσεις, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Υπήρχε ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης και της υψηλής μεταβλητότητας. Τότε άρχισε ο κατακερματισμός της Ευρωζώνης”. 

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2013 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Mario Draghi. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, ενώ όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η λύση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο 0,5%, έπειτα από τη μείωση του Μαΐου, που τα έφερε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, έπειτα από τα τελευταία απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία, που μεταθέτουν την προοπτική της ανάκαμψης για αργότερα.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προβλέπει τώρα συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,6%, έναντι 0,5% που προέβλεπε το Μάρτιο. Για το 2014, αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, της τάξης του 1,1%.

Ο Draghi ανακοίνωσε πως περιμένει τη σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης αργότερα μέσα στο 2013, με τη βοήθεια της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής, της προόδου που σημειώνεται στη μείωση των ελλειμμάτων και της σταδιακής αποκατάστασης των χρηματαγορών.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ συζητήθηκε το θέμα των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια στην περιφέρεια, αντί να “παρκάρουν” τα χρήματά τους σε καταθέσεις στην ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για κάτι τέτοιο και τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν μια διαθέσιμη λύση, είπε.