Από τη στιγμή που η Ελλάδα ομολόγησε τα δημοσιονομικά της προβλήματα, πριν από τρία χρόνια, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μονοπωλούσε τις ετήσιες Συνόδους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο ορεινό θέρετρο του Νταβός.
Φέτος, καθώς CEOs επιχειρήσεων, κορυφαίοι τραπεζίτες και αρχηγοί κρατών μαζεύονται στις Άλπεις για το καθιερωμένο networking, η ευρωπαϊκή κρίση βρίσκεται σε ύφεση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο “Άνδρας του Νταβός”, όπως συχνά αποκαλείται ο μέσος συμμετέχοντας σε αυτή τη συγκέντρωση της διεθνούς επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, έχει λόγους να πανηγυρίζει.
Η ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα αναγκάζει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να τηρούν αμυντική στάση. Και ενώ η ΕΚΤ, με το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων και τα φθηνά τριετή δάνεια που έδωσε στις τράπεζες, απομάκρυνε τον κίνδυνο της διάσπασης της Ευρωζώνης, εντούτοις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έδωσε τέλος στην κρίση χρέους.
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει όταν η Ισπανία ζητήσει την ενεργοποίησή του, στην περίπτωση που δυσκολευτεί να δανειστεί τα 136 δισ. ευρώ που χρειάζεται για το 2013.
Για την Ευρώπη, μία ακόμα εστία ανησυχίας αποτελεί η κλιμάκωση των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων στην Ελλάδα, αλλά και η διάσωση της Κύπρου, αφού ο Charles Dallara του IIF προειδοποιεί ότι παρά το πολύ μικρό της μέγεθος, η κυπριακή οικονομία μπορεί να φέρει την αποσταθεροποίηση του ευρώ.
Έτσι, οι εύθραυστες οικονομίες, μαζί, όμως, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους κινδύνους που απειλούν φέτος τον πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, Global Risks 2013.
Επιχειρηματικοί ηγέτες και ακαδημαϊκοί φοβούνται ότι οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα των οικονομιών, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 1.000 ειδικών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Τα μεγάλα χάσματα πλούτου και τα μη βιώσιμα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζονται ως οι μεγαλύτερες οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ενώ αύξηση παρουσιάζει ο αριθμό των ερωτηθέντων που δείχνει να ανησυχεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.