Ετήσια μείωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός σημείωσε πτώση μεγαλύτερη των προβλέψεων, δείγματα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σημειώνει οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο πληθωρισμός σημείωσε επιβράδυνση κατά 2,1% στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 2,6%.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της Κίνας σχετικά με το εάν πρέπει να λάβει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ή να δράσει κατά της αύξησης των τιμών.

Σε περίπτωση ποσοτικής χαλάρωσης, θα ενισχυθεί ο κίνδυνος αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων, ενώ η άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής υπονομεύει την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η οποία έχει παρουσιάσει επιβράδυνση το α’ τρίμηνο.

Σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει 667,4 δισ. γουαν τον Μάιο ενώ οι προβλέψεις εκτιμούσαν παροχή δανείων ύψους 850 δισ. γουαν.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε το 2012 την μεγαλύτερη επιβράδυνση εδώ και 13 χρόνια και τα αδύναμα στοιχεία προκαλούν έκπληξη και ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολία για το αν θα καταφέρει η χώρα να επιτύχει τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 7,5%.