Η Γερμανία “μπλοκάρει” τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που επρόκειτο να ξεκινήσουν εντός του μήνα, μεταδίδει το Bloomberg, κι αυτό προς απάντηση της σκληρής στάσης της Άγκυρας απέναντι στους διαδηλωτές που προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Τώρα είναι πολύ πιθανό να “παγώσουν” οι διαπραγματεύσεις – που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής για τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης – κυρίως μετά και τις τελευταίες προειδοποιήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να παραμένουν στο πάρκο Γκεζί, καθώς “η υπομονή του έχει εξαντληθεί”.

“Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή να επιβραβεύσουμε τον Ερντογάν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος Γερμανός διπλωμάτης.

Το Βερολίνο, όπως και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, έχει καλέσει τον Ερντογάν να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των διαδηλωτών. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνάντηση με τους διαδηλωτές, αλλά νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η υπομονή του φτάνει στο τέλος της, επιδιώκοντας να τερματίσει τις ταραχές.

Τα σύννεφα στις προοπτικές της ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είχαν εμφανιστεί εδώ και καιρό, κυρίως της αντίθεσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, τόσο η Άγκυρα, όσο και η ΕΕ συμφωνούν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνιστά ορόσημο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, ενώ θα βοηθήσουν και τη χώρα να προσεγγίσει καλύτερα τα ευρωπαϊκά στάνταρτς.