Τα ομόλογα είναι φούσκα που θα σκάσει, προειδοποιεί ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers.

“Σε κάποιο σημείο, οι αγορές δεν θα δέχονται πια τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και οι αποδόσεις θα αυξηθούν ανεξάρτητα από το πόσο τύπωμα χρήματος γίνεται. Όμως, το timing της αγοράς είναι δύσκολο. Εγώ είμαι short στα ομόλογα junk. Σε κάθε αγορά, οι πιο περιφερειακοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που πέφτουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι προάγγελος των προβλημάτων με τα κρατικά ομόλογα”, είπε ο Rogers σε συνέντευξή του.

Μίλησε, βέβαια, και για το χρυσό, λέγοντας ότι δεν πουλά, αλλά προτίθεται να αγοράσει, εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν.

Τον περασμένο μήνα, ο Rogers προέβλεψε εύστοχα τη διόρθωση του χρυσού. Τώρα, πιστεύει ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν λίγο ακόμα, όμως, ο ίδιος δηλώνει αγοραστής, λόγω των θετικών θεμελιωδών της επένδυσης.

Ο Rogers, ωστόσο, είναι απαισιόδοξος για την Ιαπωνία: “Η Ιαπωνία έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όταν στο μέλλον θα κοιτάζουμε προς τα πίσω, θα βλέπουμε ότι ο κ. Abe κατέστρεψε την Ιαπωνία. Τεράστιο χρέος, τραγικά δημογραφικά, δεν αφήνουν τους ξένους να μπουν, ο πληθυσμός μειώνεται. Ο κ. Abe έρχεται και δηλώνει ότι θα καταστρέψει το νόμισμα. Μακροπρόθεσμα, είναι μια τραγωδία και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα φέρει αποτελέσματα ούτε και βραχυπρόθεσμα”.