Την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις  στις χώρες της ευρωζώνης, θα ενισχύσουν τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη εντός του β’ εξαμήνου του 2013, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.

“Η εντύπωση που γεννάται για το επόμενο έτος, τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του 2013, είναι αυτή της σταδιακής βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που μας κάνει να διαβλέπουμε την απαρχή μιας ανάκαμψης το δεύτερο μισό του επόμενου έτους”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στην Επιτροπή  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, “οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση”, πρόσθεσε ο Draghi, ο οποίος επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το 2013 παραμένει η δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού επίλυσης που θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Όπως διευκρίνισε ότι“130 με 150 τράπεζες θα υπόκεινται σε αυτό που λέμε άμεση εποπτεία και οι υπόλοιπες σε έμμεση”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση στην ευρωζώνη κατά 0,5% το 2012 και 0,3% το 2013. Το ΔΣ της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους,  η πλειοψηφία των φορέων χάραξης πολιτικής ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω χαλάρωση του κόστους δανεισμού.

 ‘Οσον αφορά στη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού επίλυσης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι “στόχος του είναι  να ασχολείται με τράπεζες που δεν είναι βιώσιμες, μέσω μέτρων που θα περιλαμβάνουν την ομαλή πορεία τους προς το κλείσιμο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.