Γενική απεργία κήρυξαν για σήμερα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλία, το CGTP και το UGT, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που έχουν συνέπεια το ποσοστό της ανεργίας να έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και η χώρα να πλήττεται από την σφοδρότερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του ’70.
Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι η τέταρτη γενική απεργία μέσα σε δύο χρόνια θα πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας που οδήγησαν φέτος στην επιβολή της αυστηρότερης φορολογίας στην ιστορία της χώρας.
Έτσι, τα τρένα, το μετρό και τα επιβατηγά πλοία στη Λισαβόνα δεν θα κινηθούν σήμερα και πολλά δρομολόγια των λεωφορείων δεν θα πραγματοποιηθούν.
Η κρατική αεροπορική εταιρεία TAP προειδοποίησε για πιθανά προβλήματα στις πτήσεις της, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε ματαιώσεις.
Ο επικεφαλής ενός από τα δύο συνδικάτα Κάρλος Σίλβα αποκάλεσε την απεργιακή κινητοποίηση “μία χορωδία απόρριψης της πολιτικής λιτότητας από την οποία υποφέρουμε όλοι μας”.
Η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ από 6,4% που ήταν το 2012.
Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον αυτό τον χρόνο, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει στο 18% περίπου.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.