Του Μηνά Τσαμόπουλου

(upd) Άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την πώληση του ΟΛΠ μετά τη σημερινή γενική συνέλευση που αποφάσισε την τροποποίηση των άρθρων που προέβλεπαν παλαιότερα ότι το Δημόσιο υποχρεούται να κατέχει το 51% του Οργανισμού.

Ο όρος αυτός παύει και το δημόσιο μπορεί να πουλήσει όσο ποσοστό θέλει, ακόμα και ολόκληρο τον οργανισμό.

Όμως, όπως έγραφε το newmoney.gr από το πρωί, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, κ.  Γ. Ανωμερίτης στην ουσία τάσσεται κατά της πώλησης και υπερ της παραχώρησης εκμετάλλευσης  υπηρεσίων, θέση που υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβένησης Ευ. Βενιζέλος.

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους για το θέμα. Για τον λόγο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να βάλει στη διοίκηση του ΟΛΠ ένα χαμηλόβαθμο στέλεχός του, την κα Ελισάβετ Αργυροπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση για τον ΟΛΠ με συναίνεση όλων των πλευρών.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά η οποία και ψήφισε ομόφωνα όλα τα θέματα, τα οποία ετέθησαν για τον Οικονομικό Απολογισμό του 2012 και τις προοπτικές του 2013.
Στην κύρια και βασική ομιλία του ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ότι για την  ΟΛΠ Α.Ε. το 2012 ήταν η τρίτη κερδοφόρα χρονιά και ότι το 2013 θα είναι ακόμα καλύτερο. Ανέφερε τις θέσεις του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος για το ιδιοκτησιακό και τις παραχωρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ, (Ν. 4093/2012) μιλάει “για αξιοποίηση των λιμένων μέσω παραχωρήσεων και όχι μέσω πώλησης των μετοχών τους”.
Φυσικά όλα τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων θα συζητηθούν εισηγητικά, όπως συμφωνήθηκε, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ Α.Ε. σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στη συνέχεια η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις».
Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης ανέφερε αναλυτικά τα μεγέθη, τις ευκαιρίες και   τις προοπτικές για τους κλάδους εμπορευματοκιβωτίων, αυτοκινήτων (car terminal) και κρουαζιέρας, καταλήγοντας ότι ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος είναι λόγω του μεγέθους του το εθνικό λιμάνι της χώρας, στους δύσκολους αυτούς καιρούς θα γίνει η κύρια ‘‘μηχανή ανάπτυξης’’, όπως χαρακτήρισε τα λιμάνια και ο Επίτροπος Slim Kalas.
Στη Γενική Συνέλευση, μίλησε επίσης ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος καταφέρθηκε με επιχειρήματα κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας.
Στην Τακτική Γενική Συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 82,72% των μετοχών και φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πρότεινε και η Γ.Σ. εξέλεξε ως νέο μέλος του Δ.Σ., την κα. Ελισάβετ Αργυροπούλου, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.