Ο κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για την εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών θα απαιτούσε αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Συνθήκης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Η στάση της Merkel φέρνει εμπόδια στο σχεδιασμό για την τραπεζική ένωση, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δηλώνει βέβαιος ότι το σχέδιο θα είναι σε εφαρμογή έως τα μέσα του 2014 και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso προαναγγέλλει την έκδοση προτάσεων από τις Βρυξέλλες για το μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαφωνούν με την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης, όμως, το Βερολίνο θέλει να είναι πλήρως κατοχυρωμένο, ειδικά καθώς η νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) κρίνεται από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, κατόπιν προσφυγών.

“Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι υπό τις σημερινές Συνθήκες, η Κομισιόν δεν έχει την αρμοδιότητα να αποκτήσει μια τέτοια κεντρική εξουσία ή να δράσει ως οργανισμός εκκαθάρισης. Εάν θέλουμε νέες αρμοδιότητες, τότε αυτές θα πρέπει να συνδέονται με αλλαγές στις Συνθήκες”, είπε η Merkel.