Τον τίτλο της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας του κόσμου έχασε η Apple, με την Exxon Mobil να ανεβαίνει ξανά, μετά από 12 μήνες, στην κορυφή.

Η μετοχή της Apple σημειώνει πτώση 18% από τις αρχές του έτους, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να πέσει στα 412 δισ. δολάρια, κάτω από τα 417 δισ. της Exxon Mobil.

Έως προχθές, η Apple αποτελούσε μια εταιρεία – φαινόμενο, που είχε μόνο θαυμαστές. Μέσα σε 15 χρόνια είχε καταφέρει να μεταμορφωθεί από μια σχεδόν χρεοκοπημένη επιχείρηση υπολογιστών σε έναν ηγέτη της τεχνολογίας, που κυριάρχησε στα smartphones και τα tablets. Η ανοδική πορεία της έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2012, όταν η Apple έγινε η πολυτιμότερη αμερικανική επιχείρηση όλων των εποχών.

Όμως, η μετοχή της έχει χάσει το 37% της αξίας της από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι τα αυξανόμενα κόστη και ο ανταγωνισμός  θα πλήξουν την ανάπτυξή της. Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία έχει χάσει 245 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης.

Η πτώση επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple. Η μετοχή σημείωσε πτώση 12% χθες και σημειώνει περαιτέρω πτώση σήμερα.